KUCHYŇSKÁ ERGONOMIE V PRAXI

8.3.2021

Ergonomie 

 

Ergonomie vznikla původně jako nauka zabývající optimalizací potřeb člověka v pracovním prostředí (vhodné rozměry, vzdálenosti, design nástrojů a nábytku, prostorové uspořádání a podobně). V současnosti jde o obor zaměřený na komplexní vztah člověka a prostředí, a to nejen pracovního.

 

 

Nejsme výrobci kuchyní, tudíž si netroufáme poučovat odborníky. Snažíme se ale sledovat dění v oboru a díky četným kontaktům s prodejci našich dvířek, výrobci nábytku, dodavateli komponentů a často také koncovými zákazníky získáváme neustále zajímavé nápady a podněty.

Mnohé souvisejí s praktickým komfortem v kuchyni, tedy kuchyňskou ergonomií. Jsme si jisti, že většinu z nich dobře znáte a používáte, ale třeba vám některý tip přijde vhod…

Funkční zóny v kuchyni

 

Většina ergonomických zásad je prověřena letitou praxí. Mezi ně patří členění kuchyní do navazujících zón. Tato koncepce vznikla původně v profesionálních restauračních kuchyních, kde je správná organizace prostoru nezbytnou podmínkou úspěšného provozu.

Protože jde o skutečně dobrý systém, brzy se stal základem i pro navrhování kuchyní v prostředí rodinného bydlení.

Ukažme si doporučené rozložení funkčních zón na příkladu rohové kuchyně, která bývá označována za nejpraktičtější kuchyňský typ. Vše je v ní totiž pěkně po ruce, poskytuje optimální úložný i pracovní prostor a její organizace není nijak složitá.

Zásadní pravidlo zní:

pro praváky navazují funkční zóny zleva doprava, pro leváky opačně.

Zóna uskladnění potravin

 

Vstupní zónu tvoří především potravinová skříň (či skříně) a lednička s mrazničkou. Jednoznačně nejpraktičtější jsou skříně s výsuvnými (ideálně plnovýsuvnými) šuplíky a dostatečně hlubokými boky, které zabraňují vypadávání vyšších nebo na sebe uložených potravin.

Zóna ukládání kuchyňských potřeb

 

Problém úložných prostorů tkví v jejich kapacitě. Během doby používání se v kuchyni nashromáždí množství kuchyňského nářadí, náčiní, pomůcek a spotřebičů, které je třeba někam ukládat. Na tuto skutečnost je potřeba myslet od počátku a dimenzovat úložné zóny s patřičnou rezervou!

Pravidelně používané pomůcky si rozhodně zaslouží kapacitní zásuvky či kontejnery, těm, které jsou využity párkrát za rok, mohou stačit klasické police.

Zóna hrubé přípravy a mytí

 

vybalování a čištění potravin by měl stačit pás pracovní desky široký alespoň 40 cm.  Tento prostor by ale neměl plnit funkci odkapávací plochy vedle dřezu. Mimo místa pro myčku je třeba také počítat s dostatečným prostorem na koše: směsný odpad, tříděný odpad, bioodpad…

Zóna čisté přípravy

 

Na druhé straně dřezu je místo pro zónu čisté přípravy jídla. Z hlediska konstrukce kuchyně nepotřebuje více než volný prostor široký aspoň 50 cm.

Chce-li ale zákazník umístit do této zóny některé spotřebiče (robot, kávovar, toastovač apod.), je nutné zónu adekvátně zvětšit.

Zóna vaření

 

Základ vařícího centra tvoří sporák a trouba. Zejména v kuchyních spojených s obytnými prostory se vyplatí opravdu kvalitní (resp. účinná!) digestoř a není od věci instalovat do této zóny také mikrovlnnou troubu.

 

 

Praktické tipy při plánování a realizaci kuchyně

 

Výška pracovní desky

Ke zjištění optimální výšky desky pro konkrétní osobu existuje jednoduchý trik: pokud položí dlaně na desku a má lehce pokrčené lokty, je deska ve správné výšce. Jsou-li ruce napjaté, je potřeba ji snížit. Pokud naopak člověk vypadá jako při hře na klavír (hodně pokrčené lokty), musí deska výše!

Přesah desky přes hranu skříněk

Z estetických důvodů chtějí někdy zákazníci zarovnat desku s hranou dvířek. Není to ale příliš praktické. Přesah o jeden – dva centimetry ocení, jakmile se na lince něco poprvé rozlije.

 

Dostatečné osvětlení

Kuchyně si přímo říká o více zdrojů lokálního či bodového osvětlení. Mnohé mohou být zabudovány přímo do linky:  bodovky do dna horních skříněk nebo LED pásky na hrany.

Volba dřezu

Hlubší dřez je určitě výhodou. Zejména v malých kuchyních bude často sloužit jako odkládací prostor, a čím víc se do něj vejde, tím lépe. Prostor pod ním lze navíc skvěle využít zásuvkou obklopující dřez ve tvaru písmene U.

Zdroj: Blum

Otevírání odpadkového koše

Integrované koše nebo dvířka na dotykové ovládání ocení uživatel pokaždé, kdy bude potřebovat otevřít koš se špinavýma rukama…

Zdroj: Blum

Šuplíky, kontejnerové zásuvky & organizéry

Zásuvky jsou rozhodně praktičtější než police. Jsou přehlednější a uložené věci dostupnější, a to zejména ve spojení s vloženými organizéry.

Zdroj: Blum

Posuvné kontejnery

Umožňuje-li to situace, můžete kuchyni obohatit o kontejner na kolečkách. Vznikne tak variabilní odkládací plocha, která najde spoustu využití…

Otočné systémy a rohové zásuvky

Těžko přístupné rohové skříňky lze vybavit otočným karuselem. Ještě praktičtější jsou speciální rohové zásuvky usnadňující orientaci a hlavně manipulaci s uloženými předměty.

Zdroj: Blum

Sokly a soklové zásuvky

Zásuvky pod spodními skříňkami pomáhají využít prostor linky na maximum. Hodí se zejména pro uskladnění věcí, které nebudou používány často, ale mají v kuchyni své místo. Dalším trikem pro zvětšení objemu skříněk je naopak snížení soklu na minimum!

Výklopná dvířka

Výklopná křídla horních skříněk jsou praktická a také moderní, ale potřebují dostatek prostoru nad skříňkami, a proto se nehodí tam, kde chceme využít každý centimetr.

Zdroj: Blum

Zdroj: Blum

Ergonomie v kuchyni není velká věda. Většina zásad je jednoduchá a přirozená. Problém spočívá pouze v tom, aby je člověk měl na mysli v pravou chvíli, tedy při plánování kuchyně.

Podmínky (prostorové, časové či finanční) bývají jen zřídka neomezené, a proto je potřeba stále hledat prospěšná řešení. Budeme rádi, pokud vám některá informace bude k užitku.    

Líbil se Vám tento článek?

Dejte vědět ostatní, zda byl užitečný.

KUCHYŇSKÁ ERGONOMIE V PRAXI Tipy pro praktickou moderní kuchyni...
5 1 5 6
0 / 5 Hodnocení článku: 5

Vaše hodnocení:

Nezmeškejte nové články