MODERNÍ STYLY BYDLENÍ: SCANDI
25. 11. 2021

Žádný styl bydlení neodráží tak dokonale prostředí, z něhož pochází, jako skandinávský. Jeho inspirací a východiskem se stala krajina lesů, hor a jezer, krásná a drsná současně.

Tradiční „scandi“ propojuje estetiku s funkčností za použití přírodních materiálů, čistých linií a tlumených barev. Jeho neokázalost a přirozenost našla miliony obdivovatelů po celém světě.

Drsný kraj – útulné bydlení

Hlavními znaky skandinávského stylu jsou jednoduchost, elegance a praktičnost. Jeho tvůrci – lidé, kteří se po generace museli potýkat s dlouhou zimou, s nedostatkem světla a tepla, hledali bydlení, které tyto nedostatky dokáže kompenzovat a současně odrážet mrazivě krásnou okolní přírodu.

Materiály

Na prvním místě pochopitelně dřevo, ale také kámen, kůže, vlna, len…  Přírodní materiály v mnoha podobách, funkcích, barvách a způsobech zpracování.

Zdroj: archiv Trachea

Dřevěná podlaha, dřevěná dvířka v kombinaci s bílou barvou a odstíny šedi, funkční upořádání, přírodní povlečení, vlněné koberečky … typicky skandinávská ložnice.

Tvary

Jednoduché linie, žádné zbytečné ornamenty. Pro nábytek skandinávského stylu je příznačná praktická strohost, vzdušnost a důraz na funkčnost.

Zdroj: archiv Trachea

Jasné účelné linie, praktické spořádání. Přírodní materiály, světlé odstíny a světlo samo… budeme o nich ještě mluvit.

Barvy

Základní „skandinávská“ paleta zahrnuje především odstíny šedé, bílé a hnědé, které mohou být akcentovány i výraznějšími barvami. Ovšem: pouze akcentovány…

Zdroj: archiv Trachea

Dokonalá ilustrace typické severské barevnosti – tóny zasněžené krajiny v kombinaci s dekorem dřeva. A o přírodních materiálech jsme už hovořili…

Světlo

Pro skandinávský styl je zásadní přírodní světlo, které přirozeně zvětšuje prostory. A důležitý je i dostatek zdrojů dodatečného osvětlení. Vždyť zimní dny jsou tak krátké…

Zdroj: archiv Trachea

Velká okna, ve Skandinávii často zcela bez záclon, propouštějící dostatek denního světla jsou doplněna řasou přímých světelných zdrojů a v tomto případě i odrazem od skleněného panelu mezi spodními a horními skříňkami.

Skandinávská estetika je nekomplikovaná, přímočará, funkční, a proto velmi oblíbená. Nemusíte zrovna milovat norské vzory nebo uzeného lososa, ale uznejte, že tomuto stylu bydlení se dá jen těžko něco vytknout…

Líbil se Vám tento článek?

Dejte vědět ostatní, zda byl užitečný.

MODERNÍ STYLY BYDLENÍ: SCANDI Nakažlivá inspirace severem...
5 1 5 7
0 / 5 Hodnocení článku: 5

Vaše hodnocení:

Nezmeškejte nové články