MODERNÍ STYLY BYDLENÍ: RUSTICAL
9. 12. 2021

Řekněme rovnou, že rustikální čili venkovský či vesnický styl bydlení má mnoho podob. Jak v našich podmínkách, tak všude na světě. Škála jeho výrazů je přepestrá. Stručně řečeno od prosluněného gruntu na provensálském venkově po loveckou chatu na Skotské vysočině. Přesto lze poměrně snadno charakterizovat atributy, které jsou pro tento styl typické, ne-li „povinné“.

Poctivost a nostalgie

 Venkovský styl ve všech podobách je vždy založen na solidních materiálech a fortelném zpracování. Není vyumělkovaný, ale poctivý. Je to babiččina chaloupka, domácnost spjatá s přírodou, která vyzařuje nostalgii po tom, co jsme zažili kdysi dávno a nikdy na to nezapomeneme.

Přírodní materiály

V rustikálním stylu opravdu nelze hledat složitosti. Hlavním materiálem je dřevo v různých formách doplňované dalšími přírodninami, jako jsou kůže, vlna, len a řada původně ručně zpracovávaných předmětů denní potřeby na bázi kameniny, kovu, smaltu a podobně.

Barvy jsou zpravidla laděny do světlých odstínů, které ovšem nevylučují ani tmavší akcenty.

Přirozenost

Venkovský styl je založen na jednoduchosti, prověřené funkčnosti a snaze nechat věci plynout přirozeně. Jsou mu cizí výstřelky a extravagance, naopak ctí tradice…

Zdroj: archiv Trachea

Kuchyňka ve stylu Provence čerpá své prosté kouzlo z kombinace „tradičního“ tvaru frézování 36 a fólie 831 Modřín latté. Ve spojení s černými akcenty, tradičními kovovými úchytkami a ornamentální dlažbou je výsledek přirozeně jednoduchý a jednoduše přirozený…

Zdroj: archiv Trachea

Venkovský styl v naturální podobě. Dvířka tvaru 57 v dekoru 224 Dub Ribbeck jsou doplněna patinou s příhodným názvem „Rustikal“. Tatáž dvířka v bílém laku na horních skříňkách dodávají kuchyni potřebný barevný akcent.

Zdroj: archiv Trachea

Tvar lakovaných dvířek Q32 v neobvyklém a podmanivém zeleném odstínu je moderní variací na anglická venkovská sídla. Tuto atmosféru skvěle umocňují dřevěné prvky včetně bílého obložení stěn.

Zdroj: archiv Trachea

Rustikální styl a dub tvoří nerozlučnou dvojici. V tomto případě jde o dekor 1180 Dub halifax synchro ve tvaru 51, který vynikne v plném i proskleném provedení. Za povšimnutí stojí kovové úchytky a policové konzoly výtečně dotvářející charakter místnosti.

Zdroj: archiv Trachea

Jednoduchý venkovský styl se neomezuje jen na kuchyně. Lakovaná dvířka ve tvaru Q51 jsou ozdobena šedou patinou, což v kombinaci s dřevěnou podlahou (opět dub!) a dekorativními obklady dotváří útulnou a osobitou koupelnu.

Rustical patří mezi oblíbené a rozšířené styly. Kromě bydlení jej často najdeme v rekreačních nemovitostech, ať privátních či komerčních. Mezi jeho výhody patří, že při respektování několika jednoduchých zásad jej snadno a úspěšně zvládne aplikovat i naprostý laik.

A může zrovna začít dvířky. Právě frézovaná dvířka T. classic a T.lacq jsou totiž pro tento styl stejně typická jako dekory dubu nebo záclony po babičce…

Líbil se Vám tento článek?

Dejte vědět ostatní, zda byl užitečný.

MODERNÍ STYLY BYDLENÍ: RUSTICAL Přitažlivost venkovského stylu...
5 1 5 4
0 / 5 Hodnocení článku: 5

Vaše hodnocení:

Nezmeškejte nové články