BARVA ROKU 2022

7.1.2021

Odborníci z Pantone Color Institutu v americkém New Jersey tradičně vyhlásili barvu roku. Schválně neříkáme „vybrali“, protože poprvé v historii vytvořili zcela nový odstín, aby reflektovali změny současného světa.

Po období nucené izolace vstupujeme do věku, v němž se realita stále více prolíná s virtuálním světem a nová barva má být vyjádřením těchto změn.

Odstín na pomezí modré a fialové je „odvážně tvůrčí“, dynamický a sebevědomý. Má pomoci rozzářit šeď města, šířit naději a optimismus.

Současně jde o barvu, která je tradičním symbolem duchovna a meditace, má tedy pomoci zpomalit hektický životní rytmus, zvolnit a relaxovat.

V nastupujícím roce můžeme celkem oprávněně očekávat, že se s tímto odstínem budeme potkávat v mnoha podobách. Pochopitelně nejvíce v módě, ve filmech a celém zábavním průmyslu, v designových doplňcích a podobně. Nás ovšem zajímají především barvy v interiéru, v oblasti bydlení a nábytku.

 

Very Peri je barva výrazná, a proto je lépe s ní šetřit.  Doporučujeme použít ji spíše na doplňky, jemné interiérové akcenty.

Zdroj: Trachea

Hovořili jsme o potřebě rozzářit šeď, vnést do prostoru optimismus. Ačkoli bychom šedou kuchyňskou linku nenazvali smutnou, je nesporné, že dalmátské zvonky na okně a fialové talíře ji rozsvítily a oživily. V tom je síla a moc Very Peri, barvy roku 2022…

 

Z hlediska teorie barev dodejme ještě, že jde o barvu poměrně tmavou, takže při použití ve větších plochách (třeba jako malba zdi) bude opticky zmenšovat prostor. Je také relativně studená, takže se hodí spíše do prosluněných místností orientovaných k jihu.

Každopádně působí svěže, takže si přejme, aby takový byl i rok, kterému je zasvěcena…

Líbil se Vám tento článek?

Dejte vědět ostatní, zda byl užitečný.

BARVA ROKU 2022 Seznamte se: Very Peri...
4.8 1 5 5
0 / 5 Hodnocení článku: 4.8

Vaše hodnocení:

Nezmeškejte nové články