BARVA ROKU 2023

19.1.2023

K pravidelným lednovým tématům našeho blogu patří představení barvy roku, kterou od roku 2000 tradičně vyhlašuje americký Pantone Color Institute. Letos se jí stal odstín s katalogovým číslem 18-1750 nazvaný Viva Magenta.

Odborníci nejčastěji charakterizují Viva Magentu jako barvu „sytě růžovo – malinovou“ nebo taky „třešňovou s nádechem do fialova“. Ať už ji ale popíšeme jakkoli, jistě se shodneme, že jde o barvu výraznou, přímo dominantní.

Odstín má zosobňovat sílu, odvahu, kreativitu a také optimismus. Tyto vlastnosti by se nám v nastávajícím roce mohly hodit v mnoha ohledech, my se ale zaměříme na oblast interiérového designu, která je naším společným zájmem.

 

 

Viva Magenta 18-1750 

Je pochopitelné, že takto výrazná barva zajímavě kontrastuje s jemnými odstíny bílé, krémové či šedé. Určitě by nebylo jednoduché použít ji ve velkých plochách. Hodí se především na doplňky a detaily.

Použití karmínového odstínu Viva Magenta vnáší do prostoru pořádnou porci svěží optimistické energie…

Barvy Pantone

 

Barevný systém Pantone je světovým standardem v oblasti grafického designu, tisku a řady dalších oborů již od šedesátých let minulého století.

Je zajímavé vědět, že barva roku není uměle vytvořený a diktovaný trend, ale shrnutí řady analýz reálných stávajících trendů. Dá se tedy říci, že barva roku odráží to, co je ve světě barevného designu momentálně „in“.

Lakovaná dvířka nabízíme od letoška ve více než 2.000 odstínech, tudíž není problém dopřát si barvu roku i v této formě…

Leatrice Eiseman, ředitelka Pantone Color Institute, dodává na závěr k letošní barvě Viva Magenta, že optimistický odstín podněcující ducha a vnitřní sílu je inspirován karmínem (zvaným též karmazín či košenila), jedním z nejcennějších přírodních barviv získávaných tradičně z hmyzu červce nopálového.

 

Tak hodně štěstí v karmínovém roce 2023!

Líbil se Vám tento článek?

Dejte vědět ostatní, zda byl užitečný.

BARVA ROKU 2023 Síla, odvaha, optimismus…
5 1 5 2
0 / 5 Hodnocení článku: 5

Vaše hodnocení:

Nezmeškejte nové články