TRENDESIG III/2018: IMM COLOGNE 2018

6.2.2018

Před pár dny skončil 57. ročník nejslavnějšího, nejvýznamnějšího a také největšího veletrhu nábytku v Evropě. Letos – jako každé dva roky – byla hlavní výstavou Eurocucina věnovaná kuchyním. Ta nás pochopitelně zajímala nejvíce, ale svědomitě jsme prošli všechny pavilony, abychom získali co nejlepší představu, kam design, materiály a technologie kráčejí.
Bylo to ohromně zajímavé, ohromně inspirující a ohromně … ohromné. Jen pro představu: na veletrhu se prezentovalo 1.840 vystavovatelů a jejich expozice během pouhých šesti dnů shlédlo 435.000 návštěv­níků!
Ačkoli projít takovou výstavu během dvou dnů je skutečně dřina, má smysl. Právě ohromný rozsah veletrhu totiž dává možnost rozeznat, co jsou současné trendy, co výstřelky a kde bude nábytkářský průmysl za rok či dva.

 

Tuto reportáž chceme věnovat hlavním trendům, které jsme v Miláně viděli. Těší nás, že řadu z nich se nám už podařilo podchytit, na některých pracujeme a další náměty jsme si právě přivezli. A co jsme tedy viděli především?

 

MATY (A JEJICH ALTER EGO)

Jestliže byl poměr lesků k matům, ještě nedávno zhruba 8:2, nyní ho odhadujeme na 6:4. Maty jsou pořád na vzestupu a vsadili bychom se, že brzy to s lesky budou mít fifty-fifty. A platí to pro všechny typy materiálů.

ŠEDÁ (BARVA BAREV)

Pokud jde o barvy, královnou je nyní šedá. A sluší jí to! Designéři vědí, že jde o ideální základ pro kombinování a využívají toho. 

METALICKÉ POVRCHY (V RŮZNÝCH KOMBINACÍCH)

Kovově lesklé povrchy jsou prostě „in“. Působí luxusně, někdy skoro kosmicky a nezřídka je najdeme v nečekaných kombinacích (barevných i materiálových). Jde o výrazný prvek, takže stačí trošku a přesto v interiéru naprosto dominuje.

POTISK (NA VŠECH FRONTÁCH)

Dvířka, obkladové panely, dělicí stěny. Fólie, LTD, sklo, plast. Příroda, abstrakce, fotomotivy. Rustikál, industriál, retro… prostě potisk, potisk, potisk. Trend, kterému se chceme brzy věnovat podrobněji už proto, že v něm máme pár let náskoku.

SKLO (A JEHO RENESANCE)

Sklo zažívá comeback. A to je dobře, protože je to skvělý prvek. Čiré či matné, přírodní či barevné, často také s různými motivy potisku. Bylo všude, kam jsme se podívali. Nejčastěji pochopitelně ve formě prosklených dvířek.

ÚCHYTKY (MÍT ČI NEMÍT?)

Pro úchytky nyní platí: buď žádné, nebo naprosto originální. Od minimalistických po bombastické, hlavně nic tuctového. Viděli jsme sestavy, které by s obyčejnými úchytkami byly Popelkou. Ale stačilo pár „šperků“ a hle – smekněte, přichází královna.

KOMBINACE (VŠEHO SE VŠÍM)

Kov a kámen, dřevo a sklo, struktury a hladké povrchy… Kombinují se materiály, tvary, barvy. Všude je cítit dynamika, napětí, exprese. S linkou jenom v tvaru a dekoru dnes fakt nezabodujete. Nastala doba kombinační!

 

Salone del Mobile je neskutečně pestrá záležitost. Pojďte se na ni podívat s námi. Zkraje reportáže se budeme věnovat věcem, které nějak souvisejí s naší činností a na závěr přidáme pár zajímavostí, které jsou sice naprosto odjinud, ale musíte je vidět. Pro potěšení. Pro inspiraci…

Čtyři mušketýři. Kdyby MD nezapomněl brýle na WC, bylo by vše OK…
… takhle jsme to museli řešit postprodukčně. Ale dosti humoru. Jdeme na to.
Jsme tu!
Všude mraky lidí. Denně přes 70.000 návštěvníků.
Tolik obyvatel má celé Kladno. Nebo šest našich Holešovů. Síla!
Všude potisk. Třeba v kuchyni…
… nebo takhle na panelech v ložnici.
To není kámen. To je taky potisk. Tentokrát na skle.
Á propos: sklo s potiskem…
… a tady další.
Kombinace bezúchytkových dvířek s výraznými úchytkami ve spodní části.
Stejný princip, jiné provedení. A co říkáte na to sklo?
Parádních úchytek jsme viděli desítky.
Co kousek, to perla.
Šedá. Megatrend současnosti…
… nejčastěji v kombinaci se dřevem, jak jsme už psali.
Metalické povrch, další supertrend.
Prostě skvělý nápad.
Prostě skvělý design.
Klasika šmrncnutá modernou.
Klasika šmrncnutá geniálním nápadem.
Tomu, že haly doslova voněly dřevem, se na veletrhu nábytku nemůžeme divit.
Dokonalost detailu je detailem dokonalosti. Trochu zamotané,že? Ale je to tak …
To jsou dvířka, co? Paráda.
Kov, dřevo, kámen. Kombinace, kombinace, kombinace.
Spotřebiče trochu jinak. Proč ne?
A sezení trochu jinak. Ve dřevě…
… nebo ve zlatě.
… nebo taky takhle.
A na závěr si lehneme. Buď na designovku z PVC…
… nebo na opravdu bytelné sofa z mramoru.
Grazie mille, Milano. Arrideverci!

V Miláně jsme si uvědomili, že díky pravidelným návštěvám nejdůležitějších veletrhů je naše nabídka konkurenceschopná v evropském kontextu. To není samochvála, nýbrž konstatování. Moc dobře víme, že nesmíme ustrnout a hlavně, že pořád je co zlepšovat. Ale je tu jakýsi grunt a my jsme opravdu rádi, že svým zákazníkům nabízíme kolekci, která je nejen kvalitní, ale taky ucelená a moderní.

Líbil se Vám tento článek?

Dejte vědět ostatní, zda byl užitečný.

0 / 5 Hodnocení článku: 0

Vaše hodnocení:

Nezmeškejte nové články