NEVRATNÉ DEFORMACE DVÍŘEK
27. 1. 2022

Pokud dojde ke zkroucení či prohnutí dvířek, jde o nevratnou a neopravitelnou vadu. V drtivé většině případů za ní stojí špatné uskladnění před montáží nebo umístění v nevhodném prostředí.

Naše dvířka jsou vyráběna z aglomerátů na bázi dřeva (DTD, MDF) nebo přímo z masivu. Jsou pevná a odolná, ale je třeba si uvědomit, že dřevo – jako každý přírodní materiál – reaguje na vnější podmínky, ať klimatické nebo mechanické. Při překročení určitých limitů pak může dojít k deformacím.

Stručně řečeno: extrémní teploty a jejich prudké změny, vysoká relativní vlhkost vzduchu nebo nevhodné skladování mohou vést k nevratnému poškození dvířek.

 

Ačkoli jsme se tématu deformace dvířek vlivem špatné manipulace nebo nevhodného užití a umístění věnovali vícekrát, neuškodí si informace zopakovat a utřídit…

Masivní dvířka

Obecně můžeme říci, že podmínky mající vliv na průhyb materiálu, jsou způsobeny rozdílnými vlastnostmi dřeva v podélném (L), radiálním (R) a tangenciálním (T) směru.

Provedení: SMRK

 

Konstrukce překližované biodesky zaručuje dobrou tvarovou stabilitu a odolnost vůči průhybu. Skládá se ze tří spárovkových smrkových desek slepených tak, že středová vrstva je kolmá na vnější. Mírnou tvarovou deformaci přesto nelze zcela vyloučit. Závisí na prostředí, ve kterém se nachází (teplota + relativní vlhkost), případně na průniku vlhkosti do desky (polití, pára při vaření a podobně).

Jako ochrana před průnikem vlhkosti slouží lakování, které nabízíme v provedení pěti odstínů supermatného laku G5. Je však třeba mít na paměti, že absolutní ochrana před vlhkostí neexistuje.

Provedení: DUB

 

Dubová dvířka jsou složena z různě orientovaných masivních částí (spárovky) o tloušťce 22 mm. Konstrukční odolnost je zesílena střední příčkou (od výšky 1.400 mm), resp. dvěma příčkami (od výšky 1.600 mm) do max. výšky 2 000 mm.

Moření, lakování a zejména jejich kombinace zvyšují odolnost dvířek vůči průniku vlhkosti, ačkoli víme, že zcela dokonalá ochrana neexistuje.

Dvířka z MDF, DTD a LTD

Kromě masivních dvířek T.wood se u všech ostatních výrobků používají jako nosný materiál aglomerované desky na bázi dřeva. Dřevotřísková deska (DTD) pro T.acrylic a FENIX, laminovaná dřevotříska (LTD) na T.segment, T.basic a také nábytkové korpusy a konečně polotvrdá vláknitá deska (MDF) jako základ dvířek T.classic, T.lacq a GLAKS.

Aglomerované desky se vyrábějí způsobem, který částečně eliminuje nepříznivé anizotropické vlastnosti (rozdílné v různých směrech) dřeva. Problémy s tvarovou a rozměrovou nestálostí jsou u těchto desek v podstatě zanedbatelné, pokud jsou výrobky z nich řádně skladovány.

Hodnoty rovinnosti (tedy de facto tolerovaného průhybu) jsou určeny příslušnými technickými normami výrobce.

Pronikání vlhkosti do aglomerovaných materiálů brání kvalitní povrchová úprava dvířek (fólie, lamino, akrylát nebo lak) a u hraněných dvířek také ABS hrana lepená polyuretanovým lepidlem. I zde však platí, že dokonalá ochrana před vlhkostí neexistuje.

Tolerance výrobků

 

Rozměrová tolerance výrobku proti hodnotám udávaným v dokumentaci může být ±0,5 mm. Tolerance přípustného průhybu vlivem pnutí materiálu činí ±4 mm / 1 m.

 

Poznámka k metodice měření:

Na nábytková dvířka (dvířkovinu) není stanovena žádná všeobecná metodika týkající se měření průhybu, proto jsme si zpracovali vlastní. Ta byla konzultována s akreditovanou zkušebnou a označena jako tzv. nenapadnutelná.

Stanovení průhybu dvířka se provádí pomocí měřidla (např. úchylkoměr, svinovací metr, apod.), kterým měříme středem dvířka jeho délku a to jak podélně tak příčně (viz. schéma).

Maximální přípustná odchylka je ±4 mm / 1 m.

Podmínky skladování dvířek

 

Teplota a vlhkost

Vnitřní obsah vlhkosti dvířek se mění se změnami teploty a relativní vlhkosti prostředí, ve kterém se nacházejí. Rozměrové a tvarové změny výrobků jsou závislé na změnách obsahu vlhkosti. Za optimální klimatické podmínky je považována teplota 18 – 22°C a relativní vlhkost prostředí 45 – 65 %.

V procesu výroby našich dvířek je splněna podmínka řízené teploty, vlhkost ve skladu materiálu řízena není, avšak výrobní postupy zamezují jejím výrazným změnám.

 

Ukládání hotových výrobků

Dvířka, jejichž delší rozměr nepřesahuje 1.200 mm, dodáváme na paletě a předpokládáme, že zůstanou uložená vodorovně až do okamžiku montáže.

Výrobky přesahující rozměr 1.200 mm jsou expedovány volně a je potřeba dbát na jejich správné uskladnění, o němž se více můžete dozvědět ZDE.

 

Tip na závěr!

U frézovaných dvířek T.classic a T.lacq větších rozměrů (na příklad skříňové dveře) lze průhyb eliminovat vyrovnávacím systémem Planofit. Informace o něm najdete ZDE.

Líbil se Vám tento článek?

Dejte vědět ostatní, zda byl užitečný.

NEVRATNÉ DEFORMACE DVÍŘEK Příčiny, následky, prevence…
4.83 1 5 6
0 / 5 Hodnocení článku: 4.83

Vaše hodnocení:

Nezmeškejte nové články