LAMINÁTOVÉ KUCHYNĚ: PLEJÁDA VÝHOD
22. 2. 2024

Právě ve chvíli, kdy jsme  připravovali vydání věnované laminovaným materiálům, vyšel na toto téma v magazínu Cose di Casa zajímavý článek. Je komplexní, výstižný, fundovaný, a proto jej zde s radostí prezentujeme.

Poměrně rozsáhlý text jsme rozčlenili několika ukázkami realizací moderních laminátových kuchyní od předních italských výrobců.

Laminátové kuchyně mají řadu výhod. Především je to odolný, hygienický a cenově dostupný materiál. Pro kuchyňský nábytek naprosto ideální, protože v sobě spojuje praktičnost a estetiku a je k dispozici ve stále širší škále barev a designů. Je levnější než dýha či lak, a přitom (téměř) stejně krásný… 

Libra [Scavolini]

Skříňky kuchyně Libra od společnosti Scavolini mají dvířka z laminátu Urban Bronze, stejně jako horní desku s integrovaným varným a mycím prostorem, což vytváří jednotný a harmonický efekt. 

Systém Setup po straně je vybavený posuvnými dvířky a kovovou síťkou Linear,  pult má vrchní desku Motley Quarz. Dvířka vysoké skříně, ve které je umístěna trouba, jsou v dekoru Oriental Light.  

www.scavolini.com

Přednosti lamina

 

Příznivá cena

Laminát je výrazně levnější než masivní dřevo, dýha či lak, které imituje.

 

Nabídka dekorů

Díky vyspělému digitálnímu tisku může laminát imitovat širokou škálu vzorů, barev a textur. Tak je možné levně dosáhnout vzhledu dražších materiálů – od laku po mramor, od dekorů dřeva po patinu, od plastické struktury po metalický efekt, a dokonce i efekt tkaniny se vzory či libovolný grafický motiv…

Povrch může být lesklý nebo matný,  v případě některých výrobců i supermatný, téměř hedvábný na dotek, nebo zase naopak reliéfní, aby vyhovoval požadavkům zákazníků.

 

Snadná údržba

Laminát je odolný proti skvrnám, snadno se čistí a vyžaduje minimální údržbu. Pravidelným čištěním pomocí běžných prostředků ho lze udržet v dobrém stavu po dlouhou dobu.

 

Mechanická odolnost 

Laminát je obecně dobře odolný proti opotřebení, poškrábání a nárazům, takže je vhodný do prostředí, jako je kuchyně.

 

Voděodolnost 

Laminát sám je voděodolný a vodoodpudivý, takže může být použit i v kuchyních a koupelnách, pokud je voděodolný i způsob lepení hran.

 

Chemická odolnost 

Laminát je poměrně odolný vůči řadě běžných chemikálií, proto se hodí pro použití jak v kuchyních, tak třeba i v laboratořích.

 

ECO friendly

Mnohé lamináty jsou vyrobeny z recyklovatelných materiálů a jsou vyráběny udržitelným způsobem, takže jsou šetrné k životnímu prostředí.

 

Trvanlivost 

Při správné údržbě nemění laminát barvu, má dlouhou životnost a po celou dobu nabízí dobrý poměr ceny a kvality.

Jednotka od cesara [Cesar]

Ostrůvek Cesar s dvířky v laminátu Jaipur Red je vybaven bočním pultem, který spočívá na desce Platform v neobvyklém kulatém tvaru v dekoru dubu Corvino, stejně jako otevřené police ostrůvku. 

Vysoké skříně s dvířky Shaker provedené v laku s metalickým efektem v povrchové úpravě oxidovaná ocel a kouřové sklo.  

www.cesar.it

Jak používat laminát v kuchyních?

 

„Díky svým vlastnostem jsou lamináty vhodné nejen k výrobě kuchyňských dvířek a korpusů, ale i pracovních desek“.

 

Jak čistit laminát

Čištění je jednoduché: stačí pravidelné otření měkkým vlhkým hadříkem, případně s velmi malým množstvím neabrazivního prostředku na mytí nádobí.

V případě odolných nečistot lze k důkladnému vyčištění použít utěrku z mikrovlákna, a to i za použití čisticího prostředku. Na odolné nečistoty a proti skvrnám od vodního kamene je ideální roztok vody a octa.

 

A jak nečistit…

I když je lamino méně choulostivé než třeba lak, nesmí se nikdy čistit drátěnou vlnou, abrazivními krémy, práškovými čisticími prostředky a acetonem, což jsou prostředky, které by mohly narušit povrchovou úpravu.

Kromě toho je třeba dbát na to, aby na něj nebyly pokládány horké hrnce a pánve.

Giza [Maistri]

Hluboce černá jako základ pro rafinovanou kompozici Giza od Maistri , která se vyznačuje hladkými dvířky z laminátu FENIX NTM® Nero Ingo zvýrazněnými přítomností obložení z drahého přírodního kamene v odstínech tmavě šedé na ostrůvku a obkladu. 

Zvýšený středový ostrůvek slouží jako jídelní pult v minimalistickém designu. 

www.maistri.it

Druhy laminátů

 

„K dispozici jsou různé typy laminátů lišící se tloušťkou a povrchovou úpravou  ale všechny zaručují vysokou odolnost a dlouhou životnost. 
 
Pokud laminátem rozumíme tenkou vrstvu použitou k dokončení povrchu dřevěných desek (obecně DTD nebo MDF), je třeba poznamenat, že existuje řada provedení v závislosti na materiálech, z nichž je vyrobena: melaminová deska, polymerový laminát, PET nebo FENIX NTM®.
 
Pokud je vrstva, která chrání a kryje panel, vyrobena z dekorativního papíru napuštěného melaminovou pryskyřicí, nazýváme ji lamino“.

 

 

HPL laminát

Laminátové povrchy, které se používají na nábytek a pracovní desky, se skládají z desek napuštěných fenolovými a melaminovými pryskyřicemi a slepených většinou pod vysokým tlakem v kombinaci s teplem (HPL). Aby byly stabilnější, připevňují se desky na překližku, dřevotřískové desky nebo MDF o tloušťce od 0,6 do 1,2 mm.

HPL se snadno opracovává a zároveň je velmi odolný proti poškrábání, nárazům, oděru, chemikáliím a teplu. Díky těmto vlastnostem je ideální pro širokou škálu použití, především v kuchyni. Je hygienický a vhodný pro styk s potravinami, protože je neporézní.

V některých případech může být také vyroben se speciální úpravou, díky níž je antibakteriální a ohnivzdorný.

 

FENIX NTM®

FENIX NTM® je patentovaný nanotechnologický materiál na bázi papíru a termosetových pryskyřic, jehož předností je vysoká mechanická a tepelná odolnost, také odolnost vůči otiskům prstů, povrch měkký na dotek a tepelná opravitelnost.

 

Polymerový laminát potažený PVC nebo PET

Podobné estetické vlastnosti a odolnost vůči tekutinám nabízí také polymerní laminát, který se skládá z dřevotřískové desky potažené různě silným PVC nebo jiným syntetickým materiálem, jako je PET (polyethylentereftalát, materiál plastových lahví), který je 100% recyklovatelný bez uvolňování toxických látek do životního prostředí.

 

Termostrukturovaný laminát

Tepelně strukturovaný laminát TSS (thermo structured surface) označuje dřevovláknitou desku, na kterou je tepelně fixována dekorativní vrstva (obvykle s efektem dřeva) a melaminová pryskyřice, což zvyšuje její odolnost proti poškrábání a chemikáliím.

 

Převzato z magazínu Cose di Casa, redakčně upraveno

Líbil se Vám tento článek?

Dejte vědět ostatní, zda byl užitečný.

LAMINÁTOVÉ KUCHYNĚ: PLEJÁDA VÝHOD Od dekorů dřeva či kamene po lak: tisíc tváří laminátu v kuchyni…
5 1 5 6
0 / 5 Hodnocení článku: 5

Vaše hodnocení:

Nezmeškejte nové články