TRENDESIGN II/2018: NOVÁ KLASIKA

22.1.2018

Je známo, že móda se opakuje ve vlnách. Trend střídá trend, více či méně zazáří a upadne ve zdánlivé zapomnění, aby se po létech vynořil nazpět…
Uplynulé roky přály a přejí jednoduchosti. Nábytková dvířka byla nejčastěji hladká, úchytky minimalistické nebo rovnou žádné. Frčely lesky a maty, vysoký kurs si držely laky či akryláty. Ačkoli tento trend stále ještě vede, častěji a častěji je zřejmé, co jej nahradí. Bude to – světe div se – klasika!

 

Ano, klasika. Ale ne ledajaká. Rafinovaná, sofistikovaná. Nová. Možná bychom měli spíše mluvit o moderně inspirované tradicí. Vracejí se frézované tvary. Frézování vzdáleně připomíná něco, co jsme kdysi znali, ale je modernější. Jaksi jemnější, spíše naznačené, než hluboce provedené a vypadá opravdu dobře. Má šmrnc!
Pozorujeme tento trend už nějaký čas a protože jsme si nechtěli nechat ujet vlak, zařadili jsme do nabídky dva jeho reprezentanty. Jde o tvary 15 a 16. Dnešní díl věnujeme jednomu z nich a pokusíme se ukázat, v čem spočívá ona „nová klasika“, jaké jsou její možnosti, přednosti a perspektivy. Pojďme na to!

 

Připravili jsme opět tři variace kuchyňské sestavy. Jejich společným jmenovatelem je tvar 15. Uvidíte, že tahle staronová dvířka budou působit pokaždé jinak a přitom stále skvěle!

Nový tvar frézování, nový dekor fólie. Světlé tóny autenticky působícího přírodního jasanu vtiskují kuchyni s praktickým ostrůvkem pocit lehkosti a modernosti, přestože jde o variaci na léty prověřenou klasiku.
Ačkoli celek není nijak subtilní, působí téměř křehce, a to díky světle lakovanému skleněnému panelu T.CristalColor mezi spodními a horními skříňkami. Á propos: všimněte si kombinace provedení se zásuvkovou a dvířkovou drážkou frézování horních dvířek linky.

Zemitější a tradičnější výraz tohoto provedení byl dosažen použitím tmavšího dekoru a následnou patinací Rustikal, která nádherně zdůraznila frézování dvířek, a podtrhla tak rustikální vzhled jinak naprosto moderní kuchyně.
Díky promyšlené kombinaci prvků působí celek poctivě, důkladně, ale ne těžce. Napomáhají tomu i zdánlivé maličkosti, jako skleněné výplně horních dvířek nebo speciální kovové úchytky určené právě pro patinovaná dvířka.

Noblesní dekor stříbrného jilmu doplněný temnou oceánskou modří. Frézovaná dvířka ve fólii a v laku a navrch dekorativní skleněný panel v jemném mátovém nádechu. Typický příklad „nové klasiky“, o které jsme hovořili.
Netradiční provedení jistě najde jak zastánce, tak odpůrce. Je energické, sebevědomé a provokativní. Především ale dokazuje, že i s klasikou lze nakládat velmi moderně a tvar 15 se pro to hodí dokonale!

 

Na závěr hodnocení prvního dílu nového seriálu. Váš zájem ukázal, že jsme trefili do černého. Těší nás to a budeme se snažit, abychom si vaši přízeň udrželi. A které provedení „betonové“ kuchyně se líbilo nejvíce? U vás – stejně jako u nás v redakci – zvítězilo béčko. Že by to bylo tou barvou roku…?

Líbil se Vám tento článek?

Dejte vědět ostatní, zda byl užitečný.

0 / 5 Hodnocení článku: 0

Vaše hodnocení:

Nezmeškejte nové články