TOPTIP!: MODRÁ JE DOBRÁ

9.1.2020

Americký Pantone Color Institute každoročně vyhlašuje barvu roku. Pro letošek byl odborníky vybrán odstín modré, konkrétně Pantone Classic Blue 19–4052. Modrá představuje spolehlivý a stabilní základ pro střídmé designérské kreace. Jde o odstín uměřený, který sluší klasickému interiérovému stylu. Symbolizuje klid, sebevědomí, tradici a zvyšuje důvěryhodnost. Interiéry, ve kterých je tato barva dominantní, působí trochu neosobním, ale uklidňujícím dojmem. Tón klasické modré je nadčasový a nikdy se neomrzí.

„Žijeme v době, ve které je důležité zachovat si důvěru a víru. Právě tato brva představuje stálost, sebevědomí, pevnost a spolehlivost,“ řekla Leatrice Eisemanová, výkonná ředitelka Pantone Color Institute.
Nu, ať už to v New Jersey zdůvodnili jakkoli, jedno je jisté: tuto barvu budeme letos vídat opravdu často, minimálně na mnoha designových a interiérových veletrzích. A proč ne? Je to barva skutečně důstojná a inspirativní. Uklidňuje, nabíjí, voní mořem a dá se skvěle kombinovat.

A ačkoliv rok 2020 začal sotva před pár dny, my už vám přináším ukázku kuchyně, ve které hraje barva roku hlavní roli.

Modrá „Classic Blue“ dává sestavě přesně to, co bylo řečeno v úvodu: pocit klidu a stability. Doplňková bílá ji pak odlehčuje a prosvětluje. Kuchyně je díky tomu vyrovnaná, v mnoha ohledech klasická, ale rozhodně nepůsobí fádně. Je čistá, uklidňující a bude tak působit navždy…
Barvy jsou totiž mnohem důležitější, než si mnohdy uvědomujeme (nebo připouštíme). Působí na povědomí a ovlivňují naše pocity a emoce. Je dobré jim rozumět a vědomě pracovat s jejich potenciálem.

Na závěr pár technických poznámek. Dvířka T.lacq jsou vyrobena ve tvaru Q28. Tento tvar byl zkonstruován výhradně pro lakovaná dvířka, konkrétně pro matné lakování. V tomto případě jde o matný lak G5 s příměsí nanočástic (tzv. nanolak), tedy lak, který lze při poškrábání opravit nanohoubičkami nebo teplem pomocí obyčejné žehličky.
A teď to nejdůležitější: barvě Pantone Classic Blue 19–4052 odpovídá ve škále RAL (alespoň podle nás) nejlépe odstín 5010.

 

Přejeme dobrý a modrý rok 2020!

Líbil se Vám tento článek?

Dejte vědět ostatní, zda byl užitečný.

0 / 5 Hodnocení článku: 0

Vaše hodnocení:

Nezmeškejte nové články