TRENDY KUCHYNÍ 2021 (II.)

4.2.2021

Trendů, které budou ovlivňovat plánování i realizaci kuchyní v letošním roce, je dlouhá řada. Z německého originálu vybíráme ty, které přímo souvisí s nábytkářským sektorem, tedy s materiály, dekory či prostorem…
A právě aktuálním prostorovým řešením je věnován tento článek, který opět přináší dva zásadní trendy v této oblasti.

 

Trend Schöner Wohnen

Kuchyně + obývací pokoj = jeden prostor

 

Hladký přechod mezi kuchyňským a obývacím prostorem je již součástí standardního plánování v novostavbách. Kuchyně je koncipována jako „místnost v místnosti“, kde jídelní kout harmonicky navazuje na obytný prostor.  

Zdroj: Schöner Wohnen

Zdroj: Schöner Wohnen

Opakujeme to znovu a znovu: vzhled kuchyně dělají z 90 % dvířka. Jde-li navíc o kuchyni, která je přímou součástí obývacího prostoru, pak je vliv a význam dvířek o to zásadnější.
A jaká je naše odpověď na tento sympatický a skutečně stále častější trend?

To, že jsou právě v kurzu maty a barvám dominují černá a šedá, neznamená, že se přestanou dělat světlé či lesklé kuchyně. Každý má vlastní vkus. Bílé organické sklo GLAKS má šarmu na rozdávání, přesto zůstává decentní. Spojený prostor díky tomu dýchá atmosférou čistoty, klidu a domácí pohody …

Černá se světlou dřevinou? A kontrastující bílá k tomu? Vždyť jsme o tom hovořili před chvílí. Moderně řešený prostor má na své straně ještě další trumf: supermatné fólie T.classic. Bez nadsázky můžeme říci, že se právě díváme na kombinaci hned několika nábytkových trendů. Jejich společné působení přirozeně formuje prostor z hlediska estetiky a praktického užití.

Malé kuchyně

 

Výrobci kuchyní představují na veletrzích kuchyně tak velké, až by si někdo mohl myslet, že všichni uživatelé bydlí v obrovských loftech nebo v novostavbách s gigantickými obytnými a jídelními prostory. Městská realita však naopak nabízí jednopokojové byty nebo řadové domy s kuchyňskými kouty a právě zde mají mnozí výrobci po ruce chytrá řešení úložných prostor.  

Sokly jsou nižší, aby se získalo více svislého úložného prostoru, výškově nastavitelné přihrádky v rohových modulech nebo zásuvkách jsou maximálně přizpůsobeny pro život a vaření v malých prostorech…  

Zdroj: Schöner Wohnen

Zdroj: Schöner Wohnen  

Ano, v malém prostoru je třeba využít doslova každý centimetr. Nižší sokly či naopak horní skříňky až ke stropu pomohou výrazně zvětšit objem úložného prostoru. Svou roli hrají chytré police a organizéry, které sice nedokáží prostor „nafouknout“, ale mohou přispět k tomu, aby se i v malé kuchyni mohl člověk cítit komfortně.
No a pochopitelně: barvy. Jedna věc je, jak je prostor velký a druhá, jak působí. Aktuálním hitem jsou sice černé kuchyně, ale pokud nechceme, aby se nám pidikuchyňka ještě „smrskla“, volíme rozhodně světlé dekory.

Tuto kuchyni přejdete sice dvěma kroky, přesto se v ní nebudete cítit stísněně. Díky sníženým soklům a horním skříňkám vytaženým až ke stropu (včetně nadstavby nad zabudovanou lednicí) poskytuje překvapivě mnoho úložného prostoru.
Provedení dvířek ve světlých odstínech fólií Supermat ji opticky zvětšuje a zároveň usnadňuje její údržbu. Chytrá kombinace žádoucích vlastností.

Expozice výrobců kuchyní nás sice přesvědčují o opaku, ale kuchyňská realita často vypadá právě takto. Když na linku musí stačit dva metry, je potřeba nejen využít doslova každý centimetr, ale také jí pomoci opticky. Spojením dřeviny a unibarvy působí kuchyně robustněji, než skutečně je. A o to, by nebyla tuctová se postaral dekorativní panel T.board, který změnil obyčejné na jedinečné.

 

 

V příštím vydání se s tímto miniseriálem rozloučíme. Představíme vám poslední skupinu výrazných kuchyňských trendů, které mají přímou vazbu na náš obor a připomeneme, co vám ve vztahu k nim můžeme nabídnout.
Nicméně už teď můžeme slíbit, že v mapování zahraničního odborného tisku budeme pokračovat a jakmile objevíme něco zajímavého, seznámíme vás s tím.

Líbil se Vám tento článek?

Dejte vědět ostatní, zda byl užitečný.

0 / 5 Hodnocení článku: 0

Vaše hodnocení:

Nezmeškejte nové články