BARVY V INTERIÉRU

8.3.2021

Barvy významně ovlivňují, jak se cítíme. Mají specifické účinky na psychiku, které je dobré znát při rozhodování o tom, v jakých tónech zařídit konkrétní prostory.

Dominantní roli v interiéru hraje pochopitelně barva stěn, ale svou úlohu má i nábytek, a to zejména při vytváření celkového barevného ladění prostorů.

 

Musíme předeslat, že vliv barev je značně individuální. Každý člověk je vnímá trochu jinak.

Existují ale zásady, které platí obecně, a o nich chceme hovořit. Začněme známým rozdělením barev na teplé a studené a přidejme na úvod důležitou radu:

Účinek barev roste s jejich sytostí.  Pokud vybíráme na základě malého vzorku, například ze vzorníku, musíme počítat s tím, že v ploše bude působit sytějším a tmavším dojmem!

Teplé a studené tóny

 

Teplé barvy

Teplé barvy jsou červená, oranžová, žlutočervená, žlutá, zelenožlutá, zelená a hnědá. Jejich společným znakem je, že obsahují žlutou.  Tradičně se spojují s ohněm a Sluncem, protože vyvolávají dojem tepla.

Většina lidí preferuje v bytě barvy teplé. Působí dynamicky, podněcují a povzbuzují aktivitu. Při masivním užití nebo volbě velmi sytých tónů mohou ale být až dráždivé, a proto s nimi musíme nakládat opatrně.

Teplé barvy také působí jako přibližující a vystupující.

 

Přírodní materiály jako je dřevo, ale také beton a různé druhy kamene propůjčují minimalisticky navrženým kuchyním hloubku, stárnou s důstojností a nikdy nevycházejí z módy. 

Červená

Povzbuzující až dráždivá barva, silná a sálající. Představuje krev, oheň, žár, a také nebezpečí. Ve světlejších tlumených či pastelových tónech se hodí do obývacích pokojů, kuchyní, dětských pokojů a také do veřejných prostor (obchody, kavárny a podobně).

Oranžová

Oranžová představuje teplo a slunce. Hřeje, vyvolává radost a optimismus. Jde o oblíbenou barvu, která je ideální pro prostory orientované na sever. Hodí se do kuchyní, jídelen, obývacích a dětských pokojů, ale i prostor jako jsou školy, čekárny a ordinace.

Žlutá

Jasná, veselá a prosvětlující barva.  Prosluní a prosvětlí místnosti, jako jsou kuchyně, dětské pokoje a herny či opět veřejné prostory – pošty, nemocnice a podobně.  Při nadbytku může působit až provokativně a i ji upřednostníme v místnostech orientovaných na sever.

Žlutozelená

Představuje jaro, probuzení novou energii. Je svěží, klidná a příznivě působí na oční sítnici. Žlutozelená je vhodná pro dětské pokoje, předsíně a koupelny, v teplejších odstínech i pro obývací pokoje.  Často ji můžeme potkat také v kancelářích a obchodech.

Zelená

Zelená je barva uklidňující, odpočinková, přímo relaxační. Představuje přírodu a také přirozenost. Ve světlých odstínech je vhodná pro ložnice, dětské pokoje, koupelny, hodí se i do veřejných prostor.

Hnědá

Hnědá je nenápadná, decentní a zemitá barva. Symbolizuje domov. V tmavých odstínech může působit zbytečně těžce. Ve světlých je základem desítek odstínů béžové a hodí se do kuchyní, obýváků, pracoven, hal, chodeb a veřejných prostorů jako jsou úřady či muzea.

 

Studené barvy

Ke studeným barvám patří modrozelená čili tyrkysová, modrá, fialová a také fialověmodrá a červenofialová. Všechny studené obsahují modrou. Jejich charakter určuje voda.

Chladné barvy zklidňují, pomáhají se soustředěním a obecně podporují zejména duševní aktivitu.  Proto se skvěle hodí pro domácí pracovny.

Studené barvy také pocitově pomáhají snížit teplotu v místnostech.

Tyrkysová

Je barvou vody a dálek. Osvěžuje a odlehčuje. Logicky je ideální pro místnosti spojené s vodou, jako jsou koupelny, bazény, ale i toalety. Je dobrou variantou i pro ložnice a obývací pokoje orientované na jih.

Modrá

Modř je klidná a chladná, představuje hlubinu, dálku a nekonečnou oblohu. Hodí se zejména pro koupelny, ložnice a dětské pokoje, ve světlých odstínech do kanceláří a obchodních prostorů, zejména orientovaných na jih.  Modrá opticky zvětšuje místnosti.

Fialová

Barva tajemství, extravagance a neklidu. V interiérech se hodí spíše doplňkově, nejlépe ve světlých pastelových tónech. Pak se může stát například součástí ložnic a dětských pokojů.

Ve výčtu barev nemůžeme zapomenout na bílou, černou a jejich kombinace – odstíny šedé.

O jejich významu a užití budeme hovořit příště, až se budeme bavit o barvách sytých a pastelových a také Newtonově barevném kole, harmonii, kontrastu a dalších barevných záležitostech.

Líbil se Vám tento článek?

Dejte vědět ostatní, zda byl užitečný.

BARVY V INTERIÉRU Jaké odstíny volit a proč?...
4.75 1 5 4
0 / 5 Hodnocení článku: 4.75

Vaše hodnocení:

Nezmeškejte nové články