ZVOLTE SPRÁVNÝ VZORNÍK PRO LAKOVANÁ DVÍŘKA!

23.3.2021

Při výběru barvy dvířek T.lacq má zákazník k dispozici škálu téměř 200 odstínů definovaných vzorníkem RAL. Protože ale vyrábíme dvířka v lesklém a matném provedení, je důležité, který vzorník použijeme.

Ačkoli měření kolorimetrem by u lesklého a matného provedení téže barvy ukázalo shodu, lidské oko je vnímá jinak. A objednat matný lak podle lesklého vzorníku je téměř vždy poukázkou na budoucí problém. Platí to zejména u světlejších odstínů barev.

 

V současnosti nabízíme tři typy provedení každého odstínu barev sady RAL Classic kromě metalických a luminiscenčních barev a je velmi důležité použít správný vzorník!

Lesklý lak

Pro lesklé provedení lze použít vzorník  RAL K5 gloss

 

Matný lak

Pro matné provedení lze použít pouze vzorník RAL K7

 

Supermatný lak G5

Supermatné provedení můžeme vybírat podle vzorníku RAL K5 semi-matt s vědomím, že výsledný odstín se může mírně lišit, protože vzorník supermatných odstínů neexistuje

 

Při rozsáhlejších a náročnějších zakázkách vždy doporučujeme nechat si předem udělat vzorová dvířka v patřičném tvaru a odstínu!

Vzorník RAL Classic

 

RAL K7 je nejrozšířenějším vzorníkem. Obsahuje 213 barev řady Classic, vždy pět odstínů na jednom listu. Tento vzorník zobrazuje pouze lesklé odstíny barev!

Vzorník RAL K7: velikost barevného pole odstínu 5 x 2 cm

RAL K5 je vzorník existující v lesklém i matném (resp. polomatném) provedení. Tento vzorník zobrazuje každý barevný odstín na samostatném listě, čím umožňuje lepší představu o působení barvy v ploše.

RAL K5: celostránkové zobrazení odstínu 5 x 15 cm

Pokud vás barevný standard RAL zajímá více, zde je pár podrobností: 

Vzorník barev RAL je celosvětově uznávaný standard pro stupnici barevných odstínů, který se používá především v průmyslové výrobě nátěrových hmot a stavebnictví. Jeho smyslem je možnost získání vždy přesně stejného odstínu barvy. Tento barevný systém zavedl Německý institut pro záruku jakosti a certifikaci již roku 1927. Označení RAL je zkratkou pro ReichsAusschuss für Lieferbedingungen (Říšský výbor pro dodací podmínky).

Kolekce RAL Classic zahrnuje – jak jsme již uvedli – 213 odstínů. Z nich je 188 běžných barev, dvě barvy jsou metalizované železnou slídou, pět je při denním světle luminiscenčních a zbývajících 15 tvoří perlové odstíny. Všechny odstíny mají čtyřmístné číselné označení v kombinaci s písmeny RAL (např. RAL 1028). První číslice je kódovým označením barevné skupiny:

1 – žluté

2 – oranžové

3 – červené

4 – fialové

5 – modré

6 – zelené

7 – šedé

8 – hnědé

9 – bílé a černé

Zbývající tři číslice vyjadřují pořadí ve skupině. Barvy v této kolekci jsou dále označeny i jmény např. RAL 3001 „signální červená“.

 

Kromě „průmyslové“ kolekce RAL Classic existuje ještě RAL Design System, který obsahuje 1.625 odstínů a je určen pro práce v oblastech architektury, designu či reklamy. Tento systém letos slaví 25 let od svého zavedení.

Líbil se Vám tento článek?

Dejte vědět ostatní, zda byl užitečný.

ZVOLTE SPRÁVNÝ VZORNÍK PRO LAKOVANÁ DVÍŘKA! Výběr odstínů lakovaných dvířek...
5 1 5 8
0 / 5 Hodnocení článku: 5

Vaše hodnocení:

Nezmeškejte nové články