ROHOVÉ KUCHYŇSKÉ SKŘÍŇKY
8. 4. 2021

Spodní rohové skříňky představují poměrně velké, ale špatně dostupné prostory. Existuje řada možných řešení, jak je pojmout. V zásadě jde vždy o nalezení optimálního poměru mezi využitím prostoru a komfortním přístupem do něj. A pochopitelně jde i o cenu, protože sofistikované systémy znamenají značný nárůst ceny kuchyně.

 

V první řadě je potřeba si uvědomit, k čemu tyto prostory potřebujeme. Ke skladování potravin? K uložení řídce používaných spotřebičů? Nebo ke každodennímu použití?

 

Funkce prostoru nejlépe napoví, jaké řešení zvolit.

PRÁZDNÝ ROH

Pokud není našim cílem maximální využití objemu linky, můžeme roh jednoduše „obětovat“. Jde o nejsnazší a nejlevnější řešení. Problém spočívá v tom, že v kuchyni většinou naopak bojujeme o každý decimetr krychlový prostoru a málokterý zákazník by souhlasil s takovým řešením.

Zdroj: Kuchyně Pelc

SLEPÝ ROH

Rohová skříňka s policemi je finančně nenáročné řešení. Problém je, že se do ní dostaneme jen po kolenou a ukládat věci do zadní části je fyzicky namáhavé. Když ale tato místa vyhradíme náčiní, spotřebičům nebo zásobám, které používáme párkrát do roka, není důvod nevyužít roh linky právě takto.

Zdroj: Voráč Interiéry

OTOČNÉ POLICE (KARUSELY)

Další rohovou variantou jsou karusely, plata otáčející se na středové tyči. Otočné koše jsou tvarované do kruhu, půlkruhu, případně jiné kruhové výseče. Při manipulaci s nimi je nutné pokleknout a před zavřením dvířek musejí být police otočeny do původních pozic.

Zdroj: Mivokor

VÝSUVNÉ POLICE

Výsuvná plata představují značně sofistikovaná řešení špatně přístupných rohových prostorů, vzhledem ke konstrukční náročnosti jde ovšem a řešení nikterak levná.

Pro ilustraci představujeme tři typy výsuvných rohových polic označených obchodními názvy výrobců.

 

MAGIC CORNER

Mechanismus se čtyřmi koši, které se po dvou vysouvají ze skříňky. Při použití je opět nutné kleknout a ve chvíli, kdy něco zapadne za koše, je problém to vytáhnout.

Zdroj: Gorenje

LE MANS

Dvě poměrně velká plastová plata s ohrádkou umístěná na tyči vysouvající se hluboko z útrob skříně. Mechanismus může být opatřen kolejničkami zvětšující výsuv.

Systém s větším množstvím plat lze použít i do vysoké potravinové skříně.

Zdroj: Kate trading

FLY BOX Novinka!

Systém se dvěma horními a dvěma spodními zásuvkami, které vyplňují takřka celý půdorys skříňky. Úložný prostor se blíží klasické polici, na rozdíl od ní jsou ale zásuvky snadno a bezpečně dostupné.

Jakmile se při otevírání vysune první zásuvka a uvolní se prostor za sebou, začne se v bočním směru přesouvat i zadní zásuvka. Díky dlouhým ramenům se celá první zásuvka a druhá téměř celá vysunou jedním pohybem z korpusu a nabídnou pohodlný přístup k uloženým předmětům.

Zdroj: Vibo

ROHOVÉ ZÁSUVKY

Odlišným systémem je SPACE CORNER. Jde o tvarově uzpůsobené zásuvky s plným výsuvem. Výhodou je snadná dostupnost a přehlednost uskladněného materiálu. Využitelný prostor rohové skříňky je ale značně omezen a zároveň musíme počítat s vyšší cenou.

Zdroj: Blum

Pokusili jsme se shrnout způsoby využití rohových skříněk. Nepochybujeme, že je většinou znáte, nicméně chtěli jsme představit to zajímavé, na co lze momentálně na trhu narazit.

Existuje řada zajímavých řešení, která vás mohou inspirovat.

Jen pro pořádek dodáváme, že rohový prostor lze využít i jinak. Například jej osadit varnou deskou s troubou nebo dřezem, přičemž skřínku pod ním zaplní zčásti sám dřez a systém sifonu a zbytek odpadkový koš či prostor pro úklidové prostředky.

Rohy mohou mít spoustu funkcí a je jen na vás, jakou zvolíte.

Líbil se Vám tento článek?

Dejte vědět ostatní, zda byl užitečný.

ROHOVÉ KUCHYŇSKÉ SKŘÍŇKY Možnosti řešení prostoru...
4.63 1 5 19
0 / 5 Hodnocení článku: 4.63

Vaše hodnocení:

Nezmeškejte nové články