ELEKTRIČTÍ POMOCNÍCI V MODERNÍ KUCHYNI
6. 5. 2021

Kuchyňské zásuvky

Než vám představíme několik moderních kuchyňských pomocníků, věnujme se chvíli něčemu tak obyčejnému jako jsou elektrické zásuvky.

Není totiž zásuvka jako zásuvka! Kuchyně procházejí změnami a jedním z velkých trendů jsou zásuvky integrované do kuchyňské linky. A nejedná se jen o tradiční zásuvky pro napájení spotřebičů, ale také možnosti připojení USB, HDMI, internetové zásuvky RJ45 a dalších slotů.

 

Předností vestavných zásuvek je rozmanitý a často originální design přizpůsobený modernímu stylu bydlení. Daní za tento vzhled je prostor, který zabudované zásuvky zabírají ve skříňkách.

 

Výklopné zásuvky

(+)       Zásuvku jednoduše vyklopíte a po použití zaklopíte, aby nerušila v interiéru. Hodí se zejména do pracovní desky. Existují i provedení, o jejichž vyklopení se stará elektromotor.

Výklopné zásuvky je možné umístit i ve svislé pozici nebo do stěny, nejlépe sádrokartonové.

K výhodám patří i jednoduchá příprava otvoru, zpravidla obdélníkového tvaru.

 

(-)        Při instalaci je nutné dobře zvážit nároky na prostor pro tělo zásuvky a promyslet umístění přívodních kabelů pod zásuvkou.

Zdroj: loomah.cz

Výsuvné zásuvky

(+)       Tento typ se hodí i pro menší kuchyňské linky, neboť napájecí sloty jsou situovány do výšky a zabírají méně prostoru na pracovní desce.  Nejvhodnějším umístěním je často nevyužívaný roh.

Existují v mnoha provedeních a i zde je montáž snadná – stačí vyvrtat otvor dle průměru zásuvky, připevnit ji k desce a zapojit…

 

(-)     Stejně jako u výklopných, nelze ani většinu výsuvných zásuvek umístit nad šuplíky (nešly by vytáhnout) a je třeba počítat s prostorem pod pracovní deskou.

Existují ovšem i zásuvky s nízkou instalační hloubkou (40 – 50 mm), které tuto nevýhodu do jisté míry eliminují.

Zdroj: loomah.cz

Varná deska s integrovaným odsavačem par

Sporák a digestoř k sobě sice už patří pěknou dobu, ale kdo by řekl, že jednou doslova splynou, že?

Indukční varné desky s integrovaným odsavačem par kombinují to nejlepší z obou technologií v jediném spotřebiči, navíc ve vytříbeném technicistním designu lehce kořeněným futurismem…

Integrované systémy se snadno instalují a nejsou ani příliš náročné na prostor uvnitř spodních skříněk. U vyšších řad sensory automaticky vyhodnocují intenzitu par, tukových a pachových částic a automaticky jim přizpůsobují stupeň výkonu odsavače. Díky precizní kontrole teploty v nádobí během vaření může systém zabránit překypění či převaření pokrmů (teplotní senzor lze dokoupit i dodatečně).

Čištění většiny integrovaných odsavačů je velmi snadné. Nerezové tukové filtry s dvanácti vrstvami jsou umístěné do speciální kazety, která je vyrobena z tepelně odolného plastu, a proto je možné mýt ji v myčce nádobí.

 

Ačkoli jsme uvedli, že integrované systémy nezabírají příliš místa ve spodních skříňkách, přece jenom určité nároky mají, a proto by v tomto případě bylo těžké uvažovat o klasické instalaci pečicí trouby pod varnou deskou.

Zdroj: Bosch

Elektrické otvírání skříněk (Servo Drive)

 

Víme, že systém ServoDrive už dávno není žhavou novinkou, nicméně připomínáme jej v souvislosti s aktuální oblibou čistého, strohého designu kuchyní bez úchytek.

Elektrické otvírání zůstává stylově schováno nejen za nábytkovými čely, ale i za dvířky vestavných lednic, chladicích a mrazicích boxů či myček nádobí…

 

Otevírání a zavírání dvířek

 

Nezáleží na tom, zda otvíráte nábytková dvířka nebo dvířka vestavného spotřebiče, nezáleží ani, zda otvíráte doleva, doprava nebo k sobě. ServoDrive má řešení pro každou situaci.

 

Lednice

U ledniček doporučujeme volitelný bezdrátový vypínač. Zvětšuje prostor pro rozsah spuštění na čele. Je úplně jedno, kde do něj zatlačíte – otvírání bude vždy komfortní.

Myčky

U vestavných myček nádobí musí být servo pohon naopak instalován doprostřed prostoru pro vestavbu spotřebiče.

 

Systém ServoDrive flex renomované značky Blum má dokonce zábranu proti neúmyslnému nebo nechtěnému otevření. Umí totiž rozpoznat rozdíl mezi krátkým stiskem či zatlačením a tím, že se někdo o dvířka někdo dlouho opírá, takže nedojde k nechtěnému spuštění mechanizmu.

Podobně je to se zavíráním. Když nejsou dvířka po spuštění elektrického systému uživatelem zavřena, magnetický vyhazovač přitáhne čelo zpět. Účelem je zajistit, aby dvířka nezůstala stát v otevřené poloze.

Zdroj: Blum

Otevírání a zavírání výklopů

 

ServoDrive pro výklopy AVENTOS působí jako z pohádky. Jen lehce ťuknete a i velká a těžká čela se zvednou, jakoby neexistovala zemská přitažlivost. Komfortní a snadné zavírání zase zajistí dobře přístupný vypínač na boku korpusu. A díky BLUMOTION se výklop zavře měkce a tiše.

 

Manuální obsluha

Vedle elektrického  způsobu můžete výklop kdykoli a bez omezení otevřít nebo zavřít ručně. Systém tím nijak netrpí a nepoškodíte jej.

Rozpoznání kolize

Ovládání systému je naprosto bezpečné. Pokud se čelo dotkne části těla nebo narazí na nějaký předmět, proces otvírání nebo zavírání se ihned automaticky zastaví.

Deaktivace

ServoDrive  lze snadno deaktivovat pomocí vypínače, například ve chvíli, kdy je potřeba čílka vyčistit.

Zdroj: Blum

Kuchyňský vysavač do soklu

 

Pokud neustále a marně hledáte lopatku, abyste uklidili nečistoty, které se z nepochopitelných důvodů hromadí na podlaze kuchyně, pořiďte si Sweepovac.

Zabudovaný vysavač od značky Häfele si s nimi poradí během pár sekund, stačí je k němu namést.

 

Vysavač umístěný v soklu kuchyňské linky nezabírá žádné místo a jeho montáž je možná kdykoliv, tedy nejen do nové kuchyně. Stačí sokl o minimální výšce 116 mm a přívod elektrického proudu.

Sweepovac se zapíná a vypíná nožním spínačem a pokud jej vypnout zapomenete, udělá to po deseti sekundách automaticky sám. Sběrný sáček se mění podle potřeby, zpravidla jednou za čtvrt roku.

Zdroj: Häfele

Elektrospotřebiče nové generace dělají přesně to, proč byly navrženy a zkonstruovány. Usnadňují práci v kuchyni.

Mnoho lidí nemá o jejich existenci ani tušení, a přesto by je řada z nich uvítala, pokud by věděla kolik času nebo zbytečných kroků a pohybů jim mohou ušetřit.

Myslete na ně, až přijde čas na plánování nové kuchyně!

Líbil se Vám tento článek?

Dejte vědět ostatní, zda byl užitečný.

ELEKTRIČTÍ POMOCNÍCI V MODERNÍ KUCHYNI Tipy na zajímavé spotřebiče a nejen to…
3.29 1 5 7
0 / 5 Hodnocení článku: 3.29

Vaše hodnocení:

Nezmeškejte nové články