KOLIK VÁŽÍ NAŠE DVÍŘKA?
3. 6. 2021

Měrná hmotnost je údajem důležitým ze dvou důvodů. Jednak nám pomáhá udělat si představu, jak těžká budou dvířka konkrétních rozměrů, a tedy i manipulace s nimi, ale především je tento parametr klíčový při výběru závěsů, volbě výsuvů a určení síly výklopů.

Jsme si vědomi praktického významu měrné hmotnosti, proto ji také uvádíme jako součást specifikace jednotlivých produktových řad v Katalogu výrobků. V tomto případě jde o plošnou hmotnost, jejíž jednotkou je kg/m2, neboť umožňuje snadný a rychlý propočet hmotnosti konkrétních dvířek.

Se stále větší oblibou výsuvů a výklopů, které v moderních kuchyních často zcela nahrazují tradiční dvířka, přichází také nutnost správně dimenzovat příslušná kování. Mnozí dodavatelé těchto systémů uvádějí v katalozích a na webech objemovou hmotnost v kg/m3

 

Abychom vám usnadnili práci, rozhodli jsme se připravit přehled našich dvířek s udáním obou forem měrné hmotnosti. Zásadní informací je, z jakého materiálu jsou jednotlivá dvířka vyrobena. Možná někoho překvapí, že používáme de facto pouze tři druhy materiálu.

 

Přírodní dřevo

 

Na bázi přírodního dřeva máme jediný výrobek, ovšem ve dvou hmotnostně značně rozdílných provedeních (smrk, dub).

 

výrobek T.wood

plošná hmotnost 

smrk / dub                           8,6 kg/m2 / 14,5 kg/m2

objemová hmotnost

smrk / dub                           455 kg/m3 / 660 kg/m3

 

Poznámka1

Uvedené hodnoty platí pro plná provedení v tloušťce 22 mm (dub), resp. 19 mm (smrk). U „odlehčených“ tvarů jako jsou M-E01 nebo M-E02 bude reálná měrná hmotnost nižší.

MDF

 

MDF deska je konstrukčním materiálem čtyř našich produktů, zejména frézovaných dvířek.

 

výrobek     T.classic
                        T.lacq
                        T.effect
                        GLAKS

 

plošná hmotnost                     cca 14,5 kg/m2

 objemová hmotnost            cca 800 kg/m3 

 

Poznámka2

Uvedené hmotnosti je nutno vnímat jako orientační, u jednotlivých produktů a jejich provedení se budou měnit v závislosti na konkrétním výrobku (tvar frézování apod.)

LTD / DTD

 

Dřevotříska, ať už laminovaná nebo ne, je nosným materiálem dalších čtyř produktových řad.

 

výrobek T.acrylic
                    T.basic
                    T.segment
                    FENIX

 

plošná hmotnost                   cca 12 kg/m2

objemová hmotnost            cca 670 kg/m3 

 

Poznámka3

I v tomto případě je nutno počítat s odchylkami hmotnosti v závislosti na typu výrobku, resp. provedení a vnímat údaje jako rámcové.

Jak jsme uvedli, význam objemové hmotnosti dvířek oceníte při dimenzování kování, což platí zejména pro horní výklopy. K dominantním značkám v této oblasti patří Blum, a proto dejme slovo pro závěrečné shrnutí jejímu specialistovi, panu Richardu Sajdlovi:

Pro závěsy platí tabulka v katalogu (Blum – poznámka redakce), která udává, kolik závěsů je nutné použít při určité velikosti a/nebo váze dveří.

Pro určení síly (výkonnosti) výklopů lze použít katalog nebo kalkulátory. To jsou buď „offline“ excelové tabulky AVENTPLAN a EASYPLAN nebo online aplikace v rámci služby 

E-SERVICES – Konfigurátor produktů a Konfigurátor korpusů.

U výsuvů je potřeba pamatovat na to, že hmotnost čela výsuvu se započítává do celkové nosnosti vodících systémů, takže při větší hmotnosti čela se doporučuje použít vodící lišty se zvýšenou nosností.“

Líbil se Vám tento článek?

Dejte vědět ostatní, zda byl užitečný.

KOLIK VÁŽÍ NAŠE DVÍŘKA? Měrná hmotnost jako důležitý parametr...
5 1 5 5
0 / 5 Hodnocení článku: 5

Vaše hodnocení:

Nezmeškejte nové články