NÁBYTKOVÁ HRANA – FUNKČNÍ DOPLNĚK NEBO NOSITEL DESIGNU?
17. 6. 2021

Nábytkové hrany z ABS plastu se staly v průběhu posledních desetiletí naprosto běžným doplňkem k ukončení desek na bázi dřeva s dekorovaným povrchem. Hranipex byl hlavním průkopníkem jejich používání na českém trhu a dnes je více než 20 let jejich výrobcem s pozicí jednoho z největších světových výrobců. To s sebou přináší dynamický vývoj nových dekorů, povrchů a zpracování hran.

 

Tradiční pojetí 

Vznikající dekory jsou při svém vývoji mnohokrát upravovány a probíhá opakované vzorování až do fáze dokonalého souladu dekoru i povrchu desky s hranou. To je tradiční pojetí, jehož výsledkem je nejčastěji využívané řešení pro interiér a nábytek – deska s perfektně navazujícím dekorem nábytkové hrany. Pro toto řešení u nás najdete vhodnou hranu pro naprostou většinu laminovaných desek světových i českých výrobců.

Lesk a mat

Neutuchající popularita lesklých a hluboce matných povrchů je v našem portfoliu zastoupena maximální šíří akrylových hran v odpovídajícím lesku i matu, proto vy můžete krásu nábytku podtrhnout použitím kontrastního povrchu hrany, a přitom dodržet maximální barevnou věrnost barvě akrylových desek.

 

Vyšší level

O stupeň výše se při vytváření originálních interiérů můžete dostat s našimi hranami end-grain. Tyto materiály věrně imitují příčný a čelní řez dřeva a použití zejména na masivních čelech desek přináší impresi použití masivního dřeva. 

 

Interiérový akcent

Proč ale hranu nepoužít v úplně jiné roli, než je ta tradiční v podobě dokonalého páru?

Hrana může vytvářet výrazný akcent celého interiéru, nebo kusu nábytku či jen dodat barevný nádech, případně vnést do designu drobný neobvyklý detail, který přivede pozornost k originálnímu řešení. 

Dokonale se k tomu hodí například hrany s broušenými, matnými i zrcadlovými kovovými povrchy. Zahrnují široké spektrum kovů, a tak může být nábytek laděn jak v teplých tónech mědi či zlata, tak může stříbrná nebo platinová hrana doplňovat chladné betonové dekory. 

Bílá je klasika, řekli by milovníci této univerzální barvy, ale neokouká se časem? Ozvláštnění bílého interiéru za pomocí barevného akcentu vneseného použitím hrany, nebo jemného detailu v podobě dřevodekoru, laděného třeba k vzoru podlahy může být tím, co oživí jinak strohý kus nábytku.

Prostor pro originalitu

S portfoliem Hranipexu, které zahrnuje téměř 2.000 dekorů ABS hran, máte k dispozici nespočet variant a možností, jak pracovat s originalitou, nebo jak ladit drobné detaily nábytku. Za pomoci vizualizačních nástrojů Trachea pak můžete ověřit, jestli je vaše volba ta správná. A pokud k tomu potřebujete vzorek reálné hrany, najdete ho buď v Trachea, nebo u nás v Hranipexu. 

Anebo je tu ještě jedna možnost. Ten, kdo jako první správně odpoví na pět snadných otázek (odpovědi najdete v obou článcích tohoto vydání věnovaných značce Hranipex), vyhraje VIP kufr Hranipex s kompletní skladovou kolekcí hran v hodnotě 5.000 Kč!

Ostatním rádi pošleme drobné dárky jako poděkování za účast.

 

Odpovídejte na známou adresu live@trachea.cz

 

Štěstí ve hře přeje

HRANIPEX

 

Kolik let přibližně Hranipex vyrábí ABS hrany?

a) 10

b) 20

c) 30

 

Ve kterém městě Hranipex sídlí?

a) Humpolec

b) Holešov

c) Hradec Králové

 

Jaké hodnotě se přibližuje počet dekorů ABS hran firmy Hranipex?

a) 500

b) 1.000

c) 2.000

 

Jaká byla první dvířka Trachea s ABS hranami Hranipex?

a) T.acrylic

b) T.segment

c) T.effect

 

Kolik má Hranipex ve světě dceřiných společností?

a) 6

b) 12

c) 24

Líbil se Vám tento článek?

Dejte vědět ostatní, zda byl užitečný.

0 / 5 Hodnocení článku: 0

Vaše hodnocení:

Nezmeškejte nové články