JEDNODUŠE GENIÁLNÍ: NOVÉ SYSTÉMY DVEŘÍ V KUCHYNI
10. 3. 2022

Sdružení německého nábytkářského průmyslu Verband der Deutschen Möbelindustrie (VDM) je ústřední profesní organizací našich sousedů sdružující okolo 500 výrobců nábytku z celého Německa. Na svých webových stránkách se věnuje problematice tohoto odvětví z mnoha úhlů pohledu, k nimž pochopitelně patří prezentace zajímavých technických či designových novinek a trendů.

Nás zaujal příspěvek věnovaný moderním systémům kuchyňských dvířek a dveří a věříme, že by mohl být zajímavý i pro vás…

 

Kuchyně se skrytými úložnými prostory ukazují způsob, jak chytře, efektivně a multifunkčně využít obytný prostor. Jejich důležitou součástí jsou chytré dveřní systémy s inovativním kováním. Lze za ně uskladnit spoustu věcí, ovšem tyto multitalenty toho umí mnohem víc…

 

“Používáme je každý den, aniž bychom o nich přemýšleli. Přesto jsou pro nás nepostradatelné – dveře všech druhů, funkcí a velikostí, dveře do veřejných i soukromých obytných prostor,” říká Volker Irle, jednatel asociace Arbeitsgemeinschaft Die Moderne Küche neboli Pracovní skupiny moderních kuchyní, která je členem sdružení VDM.

 

Tak je tomu i v obytné kuchyni, kde se odehrává mnoho činností – skladování potravin, vaření, stravování, bydlení… prostě život. Radost, komunikace a přátelství. V poslední době se navíc pro mnoho lidí stala běžná práce z domova.

 

Zaznamenáváme rostoucí poptávku po rychle a jednoduše přístupném, ale neviditelně integrovaném užitkovém prostoru nebo dalším úložném prostoru”, upřesňuje pan Irle.

Blízké a skryté: díky průchozím dveřím integrovaným mezi dvě vysoké skříně se může mladá rodina rychle přesunovat mezi obývacím pokojem s kuchyňským koutem a přilehlou  technicko – úložnou částí bytu.

(Foto: AMK)

V kuchyni je každý detail dokonale promyšlený a funkční. To platí i pro nové inteligentní dveřní systémy a kování, které plní různé úkoly – estetické i funkční – a musí odpovídat požadavkům zákazníků. Od tradičních nábytkových dvířek až po speciální provedení, jako jsou dveře průchozí, skládací, posuvné nebo kapsové.

Inovativní dveřní systémy nabízejí řadu možností využití. Jsou oblíbeným prostředkem pro rozčlenění či přestavby místností s cílem chytře oddělit obytné, relaxační a pracovní prostory. A v případě potřeby je lze také zcela zneviditelnit – a to téměř geniálním způsobem…

Průchozí dveře

 

Nové průchozí dveře slouží buď jako spojovací prvek mezi dvěma místnostmi nebo pro koncept místnosti v místnosti. V kombinaci s vysokými skříněmi otevírají nové designové možnosti a umožňují rychlé cesty z kuchyně či obývacího pokoje do sousedních prostor, jako jsou technické místnosti, sklady nebo domácí kanceláře.

Geniální na tom je, že tyto dveře jsou naprosto nerozpoznatelné, protože mají stejný design jako dvířka vysokých skříněk včetně soklu. V bezúchytkovém provedení se navíc díky integrovanému mechanismu otevírají a zavírají zcela nehlučně.

Nové možnosti členění prostoru: příjemný obývák s kuchyní tvaru U s praktickými průchozími dveřmi v designu kuchyňských skříněk. Dveřmi kombinovanými se dvěma vysokými skříněmi lze procházet do diskrétně skryté technické místnosti.

(Foto: AMK)

Posuvné dveře

 

Systémy posuvných dveří po otevření buď zmizí ve stěně, nebo se po ní lehce posouvají díky skrytému kolejnicovému systému. Taková řešení jsou výhodná zejména v malých místnostech, protože šetří místo. Uplatní se také, pokud chceme do rohu či výklenku umístit třeba domácí kancelář nebo prádelnu.

Spolu s vysokými skříněmi nebo regálovými systémy mohou velkoformátové dveře vytvářet elegantní a flexibilní architektonická řešení: jejich posunutím zůstanou některé části skříní a regálů otevřené, jiné zavřené nebo jen částečně viditelné.

Kapsové dveře

 

Sofistikovaný design i funkce nabízejí také kapsové systémy (pocket door) – technologie dveří zasouvatelných do úzkého prostoru čili kapsy integrované do sestavy skříní. Za takovými posuvnými dvířky lze skrýt jednotlivé skříňky, celou kuchyňskou linku, integrovanou pračku a sušičku, domácí bar nebo třeba home office.

Bezúchytkové kapsové dveře se díky integrovanému mechanismu snadno otevírají i zavírají. Stačí jemné poklepání, aby zcela zmizely v kapsové skříňce a to, co skrývaly, je nyní snadno dostupné. Pro zavření stačí lehce zatlačit na dvířka, ta se vysunou z kapsy a pracovní prostor se opět skryje.

Díky kapsovým systémům lze během chvíle zcela skrýt celé kuchyňské linky či jiné prostory. Řešení jsou k dispozici jako jednodveřové nebo dvoudveřové s volitelnými výškami. Lze je kombinovat s různými variantami podstavců.

(Foto: AMK)

Skládací dveře

 

Různé provedení otevřených a uzavřených čel kuchyní i dalších obytných či pracovních prostor umožňují také systémy skládacích dveří se dvěma nebo čtyřmi pohyblivými dveřními křídly podle celkové šířky.

V otevřeném stavu zabírají chytře konstruované skládací dveře jen velmi málo místa.

Otevřené a zavřené: skládací dveře umožňují proměnlivý vzhled sestav. Dvě nebo čtyři dveřní křídla se mohou volně pohybovat před korpusem.

(Foto: AMK)

“Vzhledem k tomu, že kuchyňští specialisté dnes projektují nejen kuchyně, ale celé obytné prostory individuálně a komplexně, stávají se tvůrci nových hybridních konceptů bydlení.

Mají znalosti i zkušenosti, jak znovu a znovu proměňovat pevné půdorysy. Jak efektivně a multifunkčně vybavit i malé místnosti. A jak do nich neviditelně integrovat další úložné prostory,” uzavírá pan Volker Irle.

Spíž jako reprezentativní koncept místnosti v místnosti. Prostoj propojuje funkce skladování, vaření, stravování a odpočinku. Vnitřní prostor kostky lze individuálně vybavit skříňkami, zásuvkami a policemi.  

(Foto: AMK)

Líbil se Vám tento článek?

Dejte vědět ostatní, zda byl užitečný.

JEDNODUŠE GENIÁLNÍ: NOVÉ SYSTÉMY DVEŘÍ V KUCHYNI Překlad článku z webu moebelindustrie.de...
4.08 1 5 12
0 / 5 Hodnocení článku: 4.08

Vaše hodnocení:

Nezmeškejte nové články