OCHRANA DVÍŘEK PŘED POŠKOZENÍM
10. 3. 2022

Jak se bude k dvířkům chovat nový uživatel, nikdo netuší a je to – konec konců – jeho věc. Profesionál by však měl vědět, co dělat aby předcházel zbytečným poškozením. Mluvíme zde především o poškrábání povrchu při montáži nebo při její přípravě.

Možná tomu nebudete věřit, ale čas od času pořád ještě řešíme „reklamace“ dvířek, u nichž je jasné, že za poškozením povrchu stojí neodborná nebo neopatrná manipulace. Přitom stačí používat selský rozum a dodržovat pár jednoduchých zásad.

Krycí fólie není brnění

Některé druhy dvířek jsou z výroby opatřeny krycí fólií, což může svádět k domněnce, že snesou jakékoli zacházení. Nesnesou.

Krycí fólie poskytuje pouze elementární ochranu, zejména během nakládky a dopravy. Vyhněte se posouvání dvířek po pohledové ploše! Jediné zrnko písku či podobné nečistoty dokáže krycí fólii protrhnout a poškrábat povrch.

Při jakékoli manipulaci doporučujeme používat čistou měkkou podložku, ať už jde o dvířka s krycí fólií nebo bez – jako například T.lacq. Tato dvířka jsou do doby, než dojde k úplnému vytvrzení laku (nejméně 2 týdny) značně náchylná k poškrábání a je třeba s nimi nakládat velmi opatrně.

I dvířka zrají

 Okamžitě po instalaci je povrch dvířek nejnáchylnější k poškrábání, ochrannou fólii odstraňte až po kompletní montáži všech prvků, v čistém a bezprašném prostředí.

Povrch dvířek T.classic by neměl být čištěn dříve než 4 týdny po sejmutí fólie, další, například akrylátová dvířka je vhodné nechat zvláštním postupem vytvrdit, aby získala vyšší mechanickou odolnost.

Návody na údržbu konkrétních typů našich dvířek najdete na webu v kapitole SERVIS nebo ZDE.

Když už se podaří

Pokud přes veškerou opatrnost k poškození dojde (ať při instalaci nebo později v provozu), u některých dvířek nemusí být následky fatální, protože mají opravitelné povrchy. Které to jsou a jakým způsobem lze dvířka opravit?

T.acrylic LESK                         opravná lešticí sada

T.lacq NANOLAK G5             nanohoubička / termooprava pomocí žehličky

FENIX                                     nanohoubička / termooprava pomocí žehličky

Postup tepelné opravy nanolaminátových dvířek FENIXX

Jak vidíte, servítky jsme si nebrali

Pak už stačila jen dostatečně nahřátá žehlička…

I když: vlastně ano. Navlhčený papírový servítek neboli ubrousek

… a výsledek vidíte sami

Vrtání nechte na nás

Většina případů poškrábání dvířek souvisí s vrtáním otvorů pro panty. Proto důrazně doporučujeme nechat otvory strojně vyvrtat v procesu výroby dvířek. Odpadne jedna starost a za výsledek v plném rozsahu ručíme my!

Ideální je využít programu T. komplet, který kromě otvorů pro panty zahrnuje i vrtání čílek pro výsuvy či výklopy.

 

 

 

Často zdůrazňujeme, že o výsledku rozhodují maličkosti. Jednou takovou je právě přesné strojní vrtání otvorů pro závěsy. Eliminuje riziko poškrábání dvířek (případné vícenáklady), šetří čas a jeho cena je ve vztahu k celku de facto zanedbatelná…

Líbil se Vám tento článek?

Dejte vědět ostatní, zda byl užitečný.

OCHRANA DVÍŘEK PŘED POŠKOZENÍM Prevence nestojí nic …
4.88 1 5 8
0 / 5 Hodnocení článku: 4.88

Vaše hodnocení:

Nezmeškejte nové články