KUCHYNĚ VE ŠKOLE JAROSLAVA JEŽKA
15. 12. 2022

V Loretánské ulici nedaleko Pražského hradu sídlí už přes 200 let škola pro zrakově postižené děti. Od devadesátých let nese jméno jednoho ze svých nejslavnějších absolventů – Jaroslava Ježka.

Škola je kombinací MŠ, ZŠ, ZUŠ a praktické školy. Kromě běžných předmětů se její žáci věnují nácviku praktických dovedností ve cvičném bytě. A právě zde proběhla v létě rozsáhlá rekonstrukce, jejíž hlavním cílem bylo vybudování nové kuchyně…

Škola získala grant od Světlušky – Nadačního fondu Českého rozhlasu, ale kvůli zvýšení cen po covidu a válce na Ukrajině by celý projekt financovat nezvládla. Designérka MgA. Veronika Loušová se proto obrátila na přední firmy v sektoru nábytkářského průmyslu s prosbou o pomoc. Společnost Duet CZ poskytla kompaktní pracovní desky značky Formica, Blum věnoval veškeré potřebné kování (zejména výsuvy a výklopy) a Trachea zdarma vyrobila veškeré korpusy a dvířka pro novou kuchyni.

Bourání původní kuchyně v historickém domě

„Kuchyně je založena na kontrastu tmavých korpusů a světlých dvířek“

Korpusy a některé obkladové plochy jsou zhotoveny z LTD H3058 / ST 22 Wenge mali, dvířka a čela výsuvů či výklopů různých tvarů frézování zdobí fólie 357 Ořech světlý.

 

Autorka projektu musela brát do úvahy řadu specifik plánované kuchyně. Třeba zohlednit různé výšky postav žáků, z nichž mnozí přicházejí do školy v dětském věku a opouštějí ji jako dospělí a pochopitelně těžké zrakové postižení uživatelů.

Základní kontrast světlých a tmavých dekorů je dotažen až do úrovně polic z hnědého wenge v bílých horních skříňkách…

Kromě barevných kontrastů, které se týkají třeba i různého provedení dřezů či vypínačů, je zajímavé i užití různých úchytek jako „haptické laboratoře“ pro žáky…

Najít na trhu knoflíkově ovládané indukční plotýnky (nevidomý žák na displej nevidí) nebylo jednoduché, ale i to se podařilo a povedená kuchyně už slouží…

Jsme rádi, že jsme se podíleli na projektu, který má smysl a význam a který se 100% povedl.

V tomto článku jsme vás s ním chtěli jen rámcově seznámit po odborné stránce. Pokud by vás zajímal podrobněji, připravujeme rozsáhlejší prezentaci cvičné kuchyně na stránkách www.trachea.cz v kapitole BLOG.

Líbil se Vám tento článek?

Dejte vědět ostatní, zda byl užitečný.

KUCHYNĚ VE ŠKOLE JAROSLAVA JEŽKA Pomoc dětem se zrakovým postižením…
5 1 5 4
0 / 5 Hodnocení článku: 5

Vaše hodnocení:

Nezmeškejte nové články