KOMPLEXNÍ UV ODOLNOST
23. 2. 2023

„Víš jaké je slunko sviňa? Nečteš – nevíš!!“, rozčiluje se Bohuš ve filmu, který nejspíš viděli všichni. (Kdo ne, ať si „doplní vzdělání“, litovat určitě nebude).

Se slavnou úvodní hláškou musíme souhlasit. My nábytkáři víme o ultrafialovém záření své. Je to jeden z našich strašáků a děláme, co můžeme, abychom jeho působení eliminovali…

Ke změnám barevnosti vlivem UV záření jsou náchylné především odstíny bílé barvy…

Na ultrafialové záření reaguje každý materiál. Působení UV paprsků postupně mění jeho barevnost. Nejvíce tím trpí bílé dekory, které postupně žloutnou.

Všechny naše výrobky jsou proti působení UV záření chráněny. Forma a míra ochrany vychází z materiálové skladby jednotlivých produktových skupin. Je však třeba mít na paměti, že jde o proces, který nelze zcela zastavit, pouze omezit a zpomalit.

 

Fóliovaná nebo masivní dvířka mají výhodu, že povrch vystavený světlu je na všech místech identický, pokud se tedy barevně mění, tak prakticky shodně, a změna proto není znát.

Problémy mohou nastat tam, kde jsou plocha a hrana dvířek vyrobeny z různých materiálů.

V našem případě jde tedy o hraněná dvířka T.acrylic a FENIX. Abychom zamezili různé úrovni barevné degradace ploch a hran, věnujeme nábytkovým hranám mimořádnou pozornost, a to zejména u zmiňovaných bílých dekorů.

T.acrylic

 Všechna naše akrylátová dvířka – kromě bílých – jsou opatřena UV odolnými ABS hranami renomovaných výrobců. Hrany bílých dekorů (lesk i mat) jsou pro zachování trvalé barevné identity vyrobeny ze stejného akrylátu jako čela dvířek!

 

FENIX

 Prémiová dvířka FENIX mají barevně shodné hrany z ABS plastů, které jsou navíc ošetřeny UV odolným lakem.

Dvířka T.acrylic v dekoru A01 bílá mat s  barevně i materiálově shodnou akrylátovou hranou

Jako v mnoha dalších oblastech je řešením problémů rozdílné změny barevnosti plochy a hrany dvířek použití nejlepších dostupných materiálů. Kromě estetických kvalit s sebou TOP materiály přinášejí i skvělé užitné vlastnosti, což je našim trvalým cílem.

Líbil se Vám tento článek?

Dejte vědět ostatní, zda byl užitečný.

KOMPLEXNÍ UV ODOLNOST Na hraně či za hranou?
5 1 5 7
0 / 5 Hodnocení článku: 5

Vaše hodnocení:

Nezmeškejte nové články