LAMINÁT V KUCHYNI: UNIVERZÁLNÍ PARÁDA PRO DVÍŘKA, DESKY, BOKY
22. 4. 2021

Laminát je odolný, snadno udržovatelný a schopný napodobit jakýkoliv materiál. Jeho největší předností je vynikající poměr mezi cenou a kvalitou.

Zdroj: Cose di Casa, Itálie

Povrchy a typy laminátů

Jestliže laminátem nazýváme finální povrchovou vrstvu zpravidla dřevotřískové nebo MDF desky, mělo by být řečeno, že tento povrch může být z různých materiálů, jako jsou melamin, polymerový laminát, PET nebo Fenix…

 

Laminovaný melamin (lamino)

Tradičním laminem nazýváme povrchovou fólii vyrobenou z dekorativního papíru impregnovaného melaminovou pryskyřicí. 

 

HPL (vysokotlaký laminát)

HPL je snadno zpracovatelný, ale zároveň pevný materiál, odolný proti působení mechanických, chemických a tepelných vlivů. Jeho vlastnosti umožňují pestré využití, a to zejména v kuchyních, kde splňuje nároky na hygienu (není pórovitý a snadno se čistí). V některých speciálních provedeních může být i antibakteriální či nehořlavý.

 

Fenix®

Fenix je patentovaný nanolaminát na bázi papíru a speciálních pryskyřic vynikající mimořádnou odolností. Je také rezistentní vůči otiskům prstů, měkký na dotek a tepelně opravitelný.

Pozn. Nanolaminát Fenix nabízí Trachea pod obchodním názvem SOFTIXX.

 

Polymerní laminát

Když mluvíme o polymerním laminátu, máme na mysli dřevodesku potaženou syntetickým materiálem jako je PET (polyethylentereftalát, materiál plastových lahví, 100% recyklovatelný bez emisí toxických látek) nebo PVC různé tloušťky.

 

Strukturovaný termolaminát (TSS)

Termo strukturovaným laminátem nazýváme dřevovláknitou desku, jejíž dekorativní vrstva (zpravidla s efektem dřeviny) s melaminovou pryskyřicí je tepelně vytvrzena za účelem vyšší odolnosti vůči poškrábání a chemikáliím.

Stále rozmanitější vzhled, od dřeviny po stěrku 

 

Lamináty nacházíme na trhu v mnoha barevných odstínech a v různém designu, který dokonale napodobuje jakýkoliv druh materiálu: od laku po mramor, kámen, struktury dřeva, stěrky až po efekty oxidovaného kovu. 

 

Lamináty existují v lesklém i matném provedení, některé společnosti navíc používají názvy jako „supermat“ nebo „maximatt“ pro  vysoce matné a na dotek hedvábné povrchy. 

 

Laminátové povrchy lze snadno ošetřovat měkkým hadříkem a jemným čistícím prostředkem. Při čištění je nutné se vyvarovat abrazivním prostředkům, které by mohly narušit povrchovou úpravu materiálu. 

Ukázka kuchyní z laminátu

Černošedá kuchyně je specifická stolem, který je součástí sestavy. Jeho deska je vytvořena z nalonaminátu Fenix (SOFTIXX).

Dvířka ostrůvku kuchyně Immagina plus od společnosti Lube jsou vyrobena z polymerního laminátu v odstínu Terra bruciata, tedy stejného materiálu jako plastové tašky. Vysoké skříně jsou tvořeny řadou dvířek z kartáčovaného titanového melaminu, který svými odlesky připomíná kov.

Rafinovaná kompozice Giza di maistri od společnosti Maistri v ultra černém provedení vyznačující se hladkými dvířky z laminátu Fenix (SOFTIXX) je doplněna obkladem ostrůvku ze vzácného přírodního kamene v tmavě šedých odstínech.

Vytříbená světlá kuchyně Infinity od společnosti Stosa má dvířka spodních skříněk vyrobena z termostrukturovaného laminátu  (TSS) v odstínu bílého modřínu, které skvěle doplňují horní dvířka v moderním provedení betonu. Celá kuchyňská linka reprezentuje oblíbený skandinávský styl.

Komentář redakce TL:

Laminovaná dvířka představují „hodně muziky za málo peněz“. Ty tam jsou doby nevzhledného umakartu, dnešní lamina umějí napodobit dřeviny téměř k nerozeznání, barvy jsou stálé, povrchy odolné a prakticky bezúdržbové.

Rádi bychom v této souvislosti připomněli, že Trachea má v nabídce hned tři druhy lamina. Klasický melamin T.basic ve více než třiceti dekorech (mimochodem: ze stejné škály si můžete vybrat také provedení našich korpusů!), opravitelný nanolaminát  SOFTIXX ze série X&X, o kterém jsme v článku četli v těch nejlepších souvislostech a unikátní lakovaný laminát T.effect, kterému dnes věnujeme samostatný příspěvek.

Líbil se Vám tento článek?

Dejte vědět ostatní, zda byl užitečný.

LAMINÁT V KUCHYNI: UNIVERZÁLNÍ PARÁDA PRO DVÍŘKA, DESKY, BOKY Od efektu dřeva po mramor - tisíc tváří laminátu v kuchyni... (Magazín Cose di Casa, Itálie)
4.67 1 5 6
0 / 5 Hodnocení článku: 4.67

Vaše hodnocení:

Nezmeškejte nové články