MODERNÍ STYLY BYDLENÍ: ÚVOD
14. 10. 2021

Ačkoli jsme výrobci nábytkových komponentů a nikoli nábytku jako takového, snažíme se sledovat náš obor v souvislostech a s nutným nadhledem, abychom dokázali rozeznat trendy a reagovat na ně mezi prvními.

Dlouhé roky objíždíme veletrhy a výstavy po Evropě, čerpáme inspiraci a hledáme prvky, kterými bychom mohli obohatit naši nabídku. Zajímá nás bytový design, a protože věříme, že zajímá i vás, rozhodli jsme se nachystat seriál o výrazných stylech bydlení.

Dnes vám ve stručnosti představíme čtyři styly bydlení, které jsou skutečnými evergreeny. Řekneme si něco o jejich hlavních znacích, ukážeme si pár příkladů a v dalších vydáních bychom se jim postupně chtěli věnovat podrobněji a konfrontovat je s naší produktovou nabídkou.

Minimalismus

Základní mantra minimalismu zní: „Méně znamená více.“ Odráží vědomí, že člověk ke svému životu nepotřebuje desítky a stovky věcí a že „prázdný prostor“ dává vyniknout tomu, co je skutečné podstatné, potřebné a funkční.

Jak už plyne z názvu, minimalismus se vyznačuje jednoduchostí, střídmostí a přímostí a v souvislosti s ním bychom mohli hovořit o vyhraněném životním postoji a stylu.

Zdroj: Moje podlaha

Zdroj: Porcelanosa

Industriální styl

Industriál je inspirován průmyslovými prostory, jejichž původní neutěšenost přetváří v novou hodnotu. Vysoké stropy, otevřené dispozice, beton a kov, to jsou „povinné“ prvky industriálního stylu.

K tomuto stylu patří také fascinace starými průmyslovými zařízeními, jako jsou armatury, kovové dílce, měřicí zařízení přiznané rozvody energií a podobně.

Zdroj: INT2

Zdroj: INT2

Venkovský styl (provence, rustikal, vintage…)

 Pro venkovské styly, ať už je pojmenujeme jakkoli, je typická snaha o vyvolání domácké atmosféry s nádechem romantiky starých časů. Dominantním materiálem je dřevo, barvy jsou zemité a cenným prvkem je viditelná patina času.

Venkovské styly se liší podle toho, jakou zemí jsou inspirovány. Nejčastějšími vzory jsou Toskánsko, Provence, anglický venkov či jih Spojených států.

Zdroj: Westwing

Skandinávský styl

Na protestantském severu vznikl autentický styl bydlení vyplývající z naturelu tamních obyvatel, který od poloviny minulého století nachází obdivovatele po celém světě. Jejich jednoduchým cílem je „bydlet jako seveřané“.

Pro severský styl je typickým prvkem propojení funkčnosti a estetiky za použití přírodních materiálů, čistých linií a jednoduchých barev.

Zdroj: Kajastef

Zdroj: Westwing

Styly bydlení, o nichž jsme dnes hovořili, jsou něčím inspirovány. Něčím již existujícím, ať jde postoj, pocit, materiál nebo tvarosloví. Příště se jim budeme věnovat více.

Líbil se Vám tento článek?

Dejte vědět ostatní, zda byl užitečný.

MODERNÍ STYLY BYDLENÍ: ÚVOD Nejoblíbenější styly bytového designu....
5 1 5 6
0 / 5 Hodnocení článku: 5

Vaše hodnocení:

Nezmeškejte nové články