VELETRH SICAM PORDENONE 2021
26. 10. 2021

V polovině října proběhl veletrh materiálů, polotovarů a příslušenství pro nábytkářský průmysl. SICAM je cenný tím, že nepředstavuje okázalé výstřelky, ale škálu konkrétních materiálů, které jsou a budou k dispozici.
Do Pordenone jezdíme pravidelně a rádi. Můžeme zde absolvovat řadu důležitých schůzek a vidět komplexní průřez nabídkou na trhu. Dá se říci, že zatímco třeba milánský veletrh ukazuje směry a trendy designu, SICAM nabízí materiály a pomůcky pro jejich realizaci.

Letošní SICAM nás příjemně překvapil. V Miláně – jak jsme psali nedávno – vsadili na okleštěnou formu prezentace na výstavišti a přenesli veletrh do města, což je určitě skvělé pro místní, ale značně problematické pro ostatní návštěvníky.
V severoitalském Pordenone, na půl cestě mezi mořem a Dolomity, zůstalo vše při starém. Přes 600 expozic, deset plných pavilonů a návštěvníků téměř tolik, jako bývalo před covidem. A skvělá atmosféra! Po dvouleté pauze měli všichni radost ze setkání „face to face“ (přesněji sice „mask to mask“, ale ani to nevadilo …).

Směry, které se na veletrhu ukázaly jako hlavní a nosné, nebudou pro naše čtenáře překvapením, ale bylo velmi zajímavé sledovat, jak k nim výrobci přistupují, a jaká řešení používají a nabízejí.
Kdybychom je shrnuli podle četnosti zastoupení, našli bychom tuto „velkou čtyřku“:

 

Matné a supermatné povrchy

Struktury kamene a betonu

Dekory dřeva v různých provedeních

Hluboce plastické povrchy

Mat, mat, supermat

 O oblibě matů píšeme opakovaně, výrobci plošných materiálů se doslova předhánějí v nabídce různých provedení. Jasná zpráva zní, že čím je povrch matnější, tím víc je trendy … Někdy jde o velmi sofistikované materiály s unikátními uživatelskými vlastnostmi, jindy o řešení docela obyčejná, jimž odpovídá i „obyčejná“ cena.

Tip!

Pokud vás problematika matných povrchů zajímá hlouběji, věnujte pozornost článku

„Matou vás maty?“(Srovnání matných povrchů v nabídce Trachea)

Matné lamináty v aktuálně nejprodávanějších dekorech

Obdivujeme barevnost, mat i inspirativní tvar frézování

Matný povrch s lesklými akcenty. Vzpomínáte na dekor „Bílá vlnka“?

Kámen, beton, písek

Žula, mramor, různé textury betonu či písku jsou evergreenem. Přírodniny a přírodou inspirované materiály nevyjdou z módy nikdy. Aktuálně se zdá, že kromě světlých provedení začínají bodovat i tmavošedé a tmavohnědé tóny.
Trendy se prostě prolínají, což platí nejen o barevnosti, ale i o plasticky strukturovaných površích, o nichž budeme mluvit za chvíli ….

Tmavých provedení postupně přibývá…

Staré dobré terrazo v novém odlehčeném provedení

Kámen + struktura = trend + trend

Dřevo je dřevo…

Podobně jako kámen, i dřevo je a bude naprosto nenahraditelným materiálem. Viděli jsme stovky provedení a variací. Jako vždy vedou různé dekory dubu, nejnověji často s medovým nádechem, ovšem různých provedení a zpracování dřeva bylo k vidění nepočítaně, často i ve zmiňovaných tmavých tónech.
A opět často s velice výrazným, plasticky zpracovaným povrchem.

I sem se pomalu vracejí tmavé dekory…

… světlá provedení ovšem stále vedou

A zase: dokonalé plastické textury

Plastické textury

Už jsme naznačili, že výrazně strukturované povrchy jsou směrem, který byl a bude vidět často. Zajímavé ovšem je, že se začíná prosazovat i v nižších cenových kategoriích materiálů (například LTD), aniž by ztrácel na atraktivitě.
Hluboká plasticita je novinkou, kterou jsme v této míře zaznamenali poprvé, a překvapila nás. Dodejme, že velmi příjemně ….

Plastické povrchy: hit roku 2021!

Imitace textilních materiálů jsme potkávali často

Detail pro fajnšmekry…

Mimo trendů, o nichž jsme hovořili, jsme viděli spoustu dalších zajímavostí. Mezi nimi například skládaná dvířka v řadě moderních provedení, překvapivá dvířka s originálním dekorativním frézováním a pochopitelně desítky, možná stovky zajímavých nábytkových madel a úchytek.

Skládaná dvířka s elegantní fazonou

Podobné tvary frézování můžeme brzy očekávat na trhu

Úchytka moderního střihu

Směstnat dojem z veletrhu do jediné reportáže je obtížné, ale věříme, že o hlavních materiálových trendech jsme vás informovali.

Kromě odborné stránky si z Pordenone odvážíme dojem, že „už to zase funguje“. Vystavovatelé z více než stovky zemí celého světa s sebou přivezli to nejlepší, co mohli nabídnout a pro vyhladovělou odbornou veřejnost to byla skutečně výživná pastva.

Líbil se Vám tento článek?

Dejte vědět ostatní, zda byl užitečný.

VELETRH SICAM PORDENONE 2021 Inspirativní přehlídka možností...
5 1 5 3
0 / 5 Hodnocení článku: 5

Vaše hodnocení:

Nezmeškejte nové články