IMM COLOGNE 2020 – TRENDY BYDLENÍ

23.1.2020

Přijeli jsme z Kolína a uvažovali, o čem by měla být letošní reportáž především. Viděli jsme spoustu parádních věcí, ale o mnoha z nich už jsme psali (někdy i opakovaně) a nechtěli bychom vás nudit omíláním prázdné slámy.
A tak jsme se rozhodli udělat to jinak a doufáme, že vás potěšíme. Představíme vám totiž osm hlavních trendů moderního bydlení tak, jak je vidí a popisují sami pořadatelé toho prestižního podniku.

 

O naše postřehy se s vámi ovšem rozdělíme také, a to již v příštím vydání. Chystáme tradiční „Ozvěny Kolína“, ale tentokrát jinak, než jste byli zvyklí. Inu – nový ročník, nové postupy a nové formy…
Nu a nyní tedy k osmi nejzásadnějším trendům současného bydlení.

Trend 1: přírodnější bydlení

Přírodnější bydlení lze vnímat různě. Jednak z hlediska materiálů, ale také ve vztahu k pojmům jako je trvalá udržitelnost nebo klimatická neutralita. Je cítit důraz na osobní odpovědnost každého z nás.
Ze přírodních materiálů je na prvním místě stále masivní dřevo, ale velmi často také různé další alternativy, jako bambus, rattan nebo třeba recyklovaný papír. A velký prostor získávají živé rostliny a koncept celý zelené domácnosti. Škála designu je pestrá – od skandinávského designu po prvky rustikálního životního stylu.

Trend 2: zelenější bydlení

O živých rostlinách v bytě jsme se zmiňovali v předchozím odstavci. Trend zelenějšího bydlení jde však mnohem dál. Jeho cílem je prolínání venkovního a vnitřního prostředí (tzv. outddor – indoor trend). Heslo zní „žádný nový byt bez balkonu“, domy zásadně se zahrádkou či patiem, a to i v městském prostředí.
V praxi pak jde také o stírání rozdílů mezi vnitřním a venkovním nábytkem. Nové generace konstrukčních materiálů, speciální textilie a sofistikovaný design mají umožnit jeho libovolné a často multifunkční u­žití.

Trend 3: chytřejší bydlení

Chytré aplikace mají za cíl usnadňovat obyvatelům život. Dávno ale už nejde jen o to, že jsou schopny rozsvítit osvětlení, ve zvolený čas zatopit nebo zapnout kávovar. Moderní aplikace dnes už dovedou například řídit zálivku a hnojení rostlin, ale trend jde mnohem dál: směrem k potřebám a specifickým přáním jednotlivců.
Cílem je aplikovat technologie jako součást nábytku a umožňovat nastavit třeba individuální sedací pozice pohovky pro jednotlivé obyvatele bytu či domu.

Trend 4: efektivnější bydlení

Stále vyšší nájmy a stavební náklady vedou logicky k pořizování menších bytů. Tím vzniká požadavek na nábytek šetřící prostor, aniž by ovšem ztrácel na estetických nebo užitných kvalitách.
Základním heslem této filosofie je „kvalita před kvantitou“. Touha po přírodním a účelném bydlení je vyjádřena menšími a kompaktnějšími prostory a nábytkem, jehož znaky jsou variabilita a víceúčelovost.

Trend 5: komfortnější bydlení

Komfort bydlení je velkým a rozsáhlým tématem současnosti. Týká se především ložnic, ale právě tak koupelen a celého spektra sedacího nábytku. Cílem jsou nejen individuálně vytápěné či chlazené místnosti, ale třeba právě sedací nábytek koncipovaný po vzoru vytápěných či větraných sedadel v autě.
Ergonomická hlediska jsou uplatňována v každodenním životě na všech úrovních. 

Trend 6: neomezené bydlení

Požadavky na bydlení se rapidně mění. Heslem je osvobozování od konvencí a příklon k moderním formám inspirovaným například pocitem jednoprostorového loftu doplněného dalšími specifickými prostory.
Byty jsou strukturovány jinak, než bylo zvykem. Snaží být jednoduché, vzdušné a multifunkční. Oblíbené jsou prosvětlující zimní zahrady a atiky a velký důraz je kladen na mobilní nábytek pro vnitřní i vnější použití.

Trend 7: barevné bydlení

Barvy jsou silným nástrojem moderního bytového designu. Zásadními estetickými požadavky dneška jsou harmonie a vytváření barevných kombinací. Ke slovu postupně přicházejí i méně rezervované tóny (rozhodně ale ne neonové barvy). Zelená, růžová, fialová, hnědá či modrá (barva roku 2020) zvyšují přitažlivost interiérů, často v kombinaci se zlatými nebo metalickými prvky.
A když jsme u kombinací – jasným trendem je návrat bílé barvy jako jejich základu.

Trend 8: dekorativní bydlení

Po oblečení je bydlení číslem jedna ve vyjadřování emocí. Přejeme si krásné a elegantní bydlení, chceme se ukázat a dát najevo, jací jsme.
Milujeme dekorativní prvky, designové osvětlení, náš životní styl se odráží ve skle, v textilu…
V kursu jsou dnes třeba kulatá zrcadla, tapety s drobnými či naopak velkoformátovými vzory, potištěné sklo, florální motivy či oválné tvary. Vyberte si podle svého: zdobnost je příkazem doby!

 

Tolik tedy k trendům, jež se netýkají jenom materiálů, barev či designu, ale jdou mnohem hlouběji. Snaží se definovat podstatu moderního bydlení, ale v obecnější poloze celkového životního stylu 21. století.
Když se zamyslíme, jde o velmi komplexní rozbor, který nám poskytuje mnoho cenných podnětů. Díky němu můžeme vidět svůj obor v širších souvislostech a lépe reagovat na požadavky zákazníků.

Líbil se Vám tento článek?

Dejte vědět ostatní, zda byl užitečný.

0 / 5 Hodnocení článku: 0

Vaše hodnocení:

Nezmeškejte nové články