KUCHYŇSKÉ OSVĚTLENÍ

7.4.2022

Sledujeme zahraniční odborný tisk, a když narazíme na článek, o kterém předpokládáme, že by mohl zajímat i vás, přeložíme jej a zařadíme do některého vydání. Častým zdrojem takových příspěvků je pro nás Schöner Wohnen, německý magazín s více než šedesátiletou tradicí. Dnes přinášíme překlad článku s tématikou, která může zajímat doslova každého…

 

 

Teprve správné osvětlení vytvoří kuchyni dokonalou po všech stránkách. Zde jsou naše tipy pro plánování kuchyně. Plus ukázkový příklad optimálně osvětlené kuchyně.

 

Při plánování nové kuchyně snů byste rozhodně měli myslet na osvětlení. Protože díky němu se kuchyně může ukázat v úplně jiném světle – v pravém slova smyslu.

 

Správné světlo pro vaši kuchyni

Stropní bodová svítidla, osvětlení pracovní plochy, osvětlení zásuvek… Existuje tolik různých možností osvětlení kuchyně. Jak ale dosáhnout ideální kombinace, aby byla kuchyně coby srdce domova osvětlena příjemně a funkčně? Naším tipem je tříprvková koncepce osvětlení s reflektory, svítidly a lampami, která kombinuje základní osvětlení, pracovní a detailní osvětlení.

A takto to funguje:

 

  1. základní osvětlení

Základní zdroj světla a atmosféry zajišťují stropní bodovky, závěsná svítidla nebo nástěnná svítidla. Proto by neměla být ani příliš jasná, ani příliš tmavá. Nejlepší je proto stmívatelné provedení, které umožňuje individuální nastavení osvětlení podle ročního období a fáze dne.

 

  1. osvětlení pracovní desky

Dostatečné a funkční osvětlení kuchyně je pro vaření je nepostradatelné. Ví to každý, kdo někdy zkoušel filetovat ryby… Proto je důležité, aby pracovní plochy byly osvětleny jasnými, přepínatelnými zdroji světla – například bodovými světly.

 

  1. detailní osvětlení

Je zářivou korunou každé kuchyně, neboť přídavná světla ve skříňkách, lištách nebo zásuvkách poskytují nejen harmonické světelné akcenty, ale také mění vzhled celé kuchyně. Mezi naše oblíbené patří třeba akcentní světla v podobě LED pásků v úchopech či osvětlení soklu. Nástěnné skříňky, vitríny a regálové systémy však mohou být také krásně osvětleny pomocí vestavných LED reflektorů. Možnosti jsou téměř neomezené.

O kuchyni:

Kromě podařeného osvětlení můžeme obdivovat ušlechtilý barevný akcent lesní zeleně. Souhra tmavé barevnosti s jemným mramorovým vzorem pracovní desky a niky dodává kuchyni mimořádně stylový vzhled.

Funkčními přednostmi jsou panel s výklenkem a stylová varná deska se žlabovou digestoří. A navíc: barový vozík a stolička v industriálním stylu jako perfektní stylový kontrapunkt, který zjemňuje celkový vzhled kuchyně a činí ji ještě modernější.

Ideální stav: přirozené denní světlo s různými akcenty osvětlení

Optimální osvětlení desky: zapuštěná bodová světla v horních skříňkách

Praktické řešení: žlabová digestoř neruší osvětlený prostor nad sporákem

Designová lahůdka: retro lustr nad vařícím ostrůvkem

Líbil se Vám tento článek?

Dejte vědět ostatní, zda byl užitečný.

KUCHYŇSKÉ OSVĚTLENÍ Perfektní koncept pro vaši kuchyni ...
4 1 5 5
0 / 5 Hodnocení článku: 4

Vaše hodnocení:

Nezmeškejte nové články